ГоловнаСвіт

Новим президентом Румунії став Клаус Йоханніс

Новообраний глава держави вже приступив до виконання своїх передвиборних обіцянок

Новим президентом Румунії став Клаус Йоханніс
Клаус Йоханнис
Фото: EPA/UPG

Перемогу на президентських виборах в Румунії здобув кандидат від націонал-лібералів, мер міста Сібіу Клаус Йоханніс (Klaus Iohannis).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За даними екзит-полів, розрив між кандидатами мінімальний: глава уряду Віктор Понта набирає між 50,9% і 50% голосів виборців, Клаус Йоханніс - між 50,9% і 49,1%.

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта визнав свою поразку. "Я подзвонив пану Йоханнісу і привітав його", - заявив агентству Понта ще до публікації остаточних результатів. Він заявив також, що владний альянс під його керівництвом залишиться при владі до парламентських виборів 2016 року, і він сам теж не піде зі свого поста. "Я спростовую будь-які чутки про те, що я подам у відставку, поки ніхто з моїх колег не попросив мене про це. У мене немає причин йти зі своєї посади", - сказав Понта в ефірі місцевого телеканалу.

Як повідомляє Рейтер, в понеділок, 17 листопада, обраний президент Румунії Клаус Йоханніс закликав парламент відмовитися від законопроекту амністії для корупціонерів, тим самим почавши виконувати одну зі своїх передвиборних обіцянок - боротися з корупцією в країні. Йоханніса приведуть до присяги як президента у грудні 2014 року.

"Я доведу, що Румунія є серйозним, надійним і довгостроковим партнером", - сказав новообраний глава держави журналістам на прес-конференції.

Перший тур президентських виборів пройшов в Румунії 2 листопада. Тоді після підрахунку практично 100% бюлетенів Понта набрав 40,3%, а Йоханніс - 30,4% голосів. На пост нового глави держави балотувалися 14 кандидатів, один з яких змінить нинішнього президента Траяна Бесеску, перебуває при владі з 20 грудня 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram