ГоловнаСвіт

У Японії почалася рецесія

Експерти очікують, що японський прем'єр оголосить дострокові парламентські вибори

У Японії почалася рецесія

Третя за розміром економіка світу - Японія - показала негативний приріст ВВП другий квартал поспіль, повідомляє euronews.

Формально це означає рецесію, і аналітики пов'язують її з квітневим підвищенням податку з продажів із 5% до 8%. Раніше Токіо планував 2015 року підвищити податок до 10%, однак тепер у міністерстві економіки виникли сумніви із цього приводу.

"Перед тим, як приймати рішення про підвищення податків, нам варто замислитися, чи не забариться через це відновлення економіки. І що ще важливіше - не поверне країну до дефляції", - заявив Акіра Амарі, міністр економічного відновлення Японії.

Для країни це буде вже щонайменше п'ята рецесія за останні 10 років.

Читайте: У Японії вперше після аварії на "Фукусімі-1" перезапускатимуть АЕС

Як пише Bloomberg, у другому кварталі 2014-го японська економіка знизилася на 7,3%. Споживча активність в третьому кварталі збільшилася на 0,4%, а в другому кварталі цього року вона знизилася на 5%. Експерти не очікували зниження ВВП Японії у звітному періоді, раніше прогнозували зростання приблизно на 2% або трохи менше.

За даними експертів, на спадання у третьому кварталі вплинуло слабке зростання споживчих витрат (лише на 0,4%), а також спадання інвестицій в основний капітал (скорочення на 0,2%).

Тепер експерти очікують, що прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе призупинить підвищення податку з продажів і, можливо, навіть оголосить дострокові парламентські вибори.

Сіндзо Абе прийшов до влади 2012 року з обіцянками вивести економіку країни з багаторічної стагнації та дефляції. Щедра програма стимулювання зростання отримала назву "абеноміка". Однак поки що підвищення податку від продажу, спрямоване на стимулювання інфляції, призвело лише до тимчасового підвищення купівельної активності, а потім спровокувало зниження ВВП. Підвищення податків також необхідне, щоб знизити дефіцит бюджету і державний борг. Зараз держборг Японії перевищує 245% ВВП. В абсолютних цифрах він сягає $9 трлн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram