ГоловнаСвіт

Кемерон попередив про загрозу нової світової фінансової кризи

Британський прем'єр побоюється проблем в економіці Великобританії

Кемерон попередив про загрозу нової світової фінансової кризи
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон попередив про загрозу нової світової фінансової кризи.

Такий прогноз голова британського уряду зробив у своїй статті, розміщеній на сайті газети The Guardian, за підсумками саміту "Великої двадцятки" (G20) в австралійському Брисбені.

"Зустріч із лідерами "Великої двадцятки" в Брисбені допомогла мені побачити проблеми. Єврозона балансує на межі третьої хвилі економічного спадання, яка спричинить високий рівень безробіття, зменшення темпів зростання і реальний ризик зниження цін. Ринки, що розвиваються, які раніше виступали локомотивами світового зростання на перших етапах виходу з попередньої кризи, зараз уповільнюють динаміку", - заявив Кемерон.

Читайте: Кемерон: Путін опинився "на роздоріжжі" в українському питанні

Водночас, за його словами, економіка Британії показує найбільші темпи зростання серед країн "Великої сімки" (G7). Однак, за словами прем'єра, проблеми у світовій фінансовій системі можуть негативно позначитися на експорті та рівні виробництва Сполученого Королівства. На думку голови уряду, необхідно "переконати якомога більше країн у тому, що вільна торгівля та відкриті ринки для всіх принесуть прибуток". Також він додав, що Лондон виступає за реформу СОТ.

Окрім того, Кемерон зазначив, що "ще більше нестабільності додають застій на переговорах про подальшу лібералізацію світової торгівлі, конфлікт на Близькому Сході, епідемія лихоманки Ебола і незаконні дії Росії проти України".

Зазначимо, що в підсумковому комюніке саміту G20 наголошено, що економічному зростанню, забезпеченню високого рівня життя людей і створенню якісних робочих місць заважають геополітичні ризики.

Крім того, учасники G20 узгодили кроки для економічного зростання.

Довідка: Остання світова економічна криза, відома також під назвою "Велика рецесія", почалася 2008 року і не минула досі. Вона далася взнаки у вересні - жовтні 2008 року у формі дуже сильного погіршення основних економічних показників у більшості розвинених країн і подальшої глобальної рецесії.

Попередницею фінансової кризи 2008 року була іпотечна криза у США, перші ознаки якої з'явилися 2006 року у формі зниження числа продажів будинків, а на початку 2007 року переросли в кризу високоризикових іпотечних кредитів. Доволі швидко проблеми з кредитуванням відчули і надійні позичальники. Улітку 2007 року поступово криза з іпотечної почала трансформуватися у фінансову. Почалися банкрутства великих банків, порятунок банків з боку національних урядів. Котирування на фондових ринках різко знизилися протягом 2008 року і на початку 2009 року. Для компаній суттєво скоротили можливості отримати капітали при розміщенні цінних паперів. 2008 року криза набула світового характеру: повсюдно знизилися обсяги виробництва, попит і ціна на сировину, зросло безробіття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram