ГоловнаСвіт

США використовують літаки для прослуховування мобільних телефонів

У Мін'юсті США відмовилися підтвердити або спростувати факт стеження

США використовують літаки для прослуховування мобільних телефонів
Cessna 525
Фото: wikipedia

Міністерство юстиції США збирає дані з телефонів громадян за допомогою літаків, на яких встановлено передавачі, що діють за принципом веж стільникового зв'язку.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, відповідну програму використовує Служба федеральних маршалів для пошуку злочинців з 2007 року. Для сканування телефонів компанія Boeing створила спеціальний передавач, який зазвичай встановлюється на легкомоторних літаках Cessna. За один виліт передавач отримував дані десяти тисяч мобільних пристроїв.

Встановлений у літаку передавач поводиться як станція стільникового зв'язку. Через це всі мобільні пристрої у певному радіусі відправляють на нього свої реєстраційні дані. Мобільні пристрої зазвичай підключаються до станції з найсильнішим сигналом. Прилади на Cessna влаштовано таким чином, що телефони підключаються до них у будь-якому разі, навіть якщо поруч є сильніший сигнал. Кодування інформації не рятує від такого прослуховування, зазначає WSJ. Джерела видання тим часом стверджують, що шукають дані тільки пристроїв злочинців і потенційних порушників, інформація про інших користувачів ігнорується.

У Міністерстві юстиції США відмовилися підтвердити або спростувати факт стеження. У відомстві заявили, що надання будь-яких даних про програму може допомогти злочинцям або іноземним розвідувальним службам отримати дані про програму.

Найближчим часом влада США планує внести зміни до законодавства, які забороняють масове прослуховування. Таке рішення ухвалено після викриття колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) Едварда Сноудена у 2013 році. Під дію програм АНБ потрапили прості громадяни. Як писали ЗМІ, дев'ять із десяти осіб, чиє інтернет-листування виявилося в базі даних АНБ, не були об'єктами стеження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram