ГоловнаСвіт

У США ветерани зажадали покарати банки за фінансування терористів

Очікується, що банки спробують врегулювати суперечку з військовослужбовцями в досудовому порядку

У США ветерани зажадали покарати банки за фінансування терористів
архив
Фото: focus.ua

Понад 200 ветеранів армії США та членів їхніх сімей подали в суд на шість банків, стверджуючи, що ті допомагали фінансуванню терористів в Іраку.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Військовослужбовці стверджують, що кошти перераховувалися через Іран.

У списку такі відомі банки, як HSBC, Barclays, Standard Chartered, Royal Bank of Scotland і Credit Suisse, а також британська філія банку Saderat Iran. У позові стверджується, що ці банки допомогли Тегерану провести через фінансову систему США мільярди доларів, і певну частину цих грошей пізніше використали для фінансування шиїтських бойовиків, зокрема "Хезболли", що здійснювали напади на американських солдатів.

Це вже не перший позов такого роду: у вересні американський суд визнав Йорданський арабський банк винним у фінансуванні ХАМАС, який у США вважається терористичною організацією, і засудив його до виплати компенсацій жертвам терактів в Ізраїлі і на палестинських територіях. Представники банку заявили, що оскаржать вирок.

Як правило, банки намагаються врегулювати такі суперечки у досудовому порядку. Так, у 2010 році Barclays заплатив $500 млн, щоб уникнути судового переслідування за звинуваченням у фінансових операціях з країнами, що знаходяться під американськими санкціями, такими як Іран, Куба, Лівія і Судан. А на початку 2014 року найбільший французький банк-кредитор, BNP Paribas, погодився виплатити майже $9 млрд за недотримання американських санкцій. В обмін американський Мін'юст відкликав позов, в якому стверджувалося, що банк у 2009 році таємно проводив фінансові операції за участю фірм з Ірану, Сирії та Судану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram