ГоловнаСвіт

У Латвії агітують за анексію східного регіону Росією

Поліція закликала латвійців повідомляти про дії, що загрожують територіальній цілісності країни

У Латвії агітують за анексію східного регіону Росією
Фото: id77.livejournal.com

У східному регіоні Латвії Латгалія поблизу російсько-латвійського кордону з'явилися активісти, які агітують за приєднання регіону до Росії.

Про це повідомляє латвійське видання Diena.

"Активісти приходять до людей додому, роздають буклети і розповідають про можливості приєднання Латгалії до Росії. Вони ходять у школи та інші громадські установи. Хтось казав про гроші, що пропонуються особам, які обіймають керівні посади, із закликом ставати на бік цих агітаторів", - розповів голова Красилівського краю Латгалії Гунарс Упенієкс.

На його думку, заможних людей така агітація не переконає, але "бідних простіше переконати в тому, що великий сусід може бути порятунком".

При цьому керівники інших латгальських органів самоврядування не вважають, що в регіоні виникла загроза безпеки.

Читайте: Комісія уряду Латвії схвалила призупинення видачі росіянам посвідок на проживання

Так, глава ради Лудзенського краю Латгалії Аліна Генделе (член Латгальської партії) стверджує, що за винятком дій кількох старших людей у колишній партії Володимира Ліндермана (політик, активний борець за права російськомовних у Латвії, займає активну опозиційну позицію щодо російської влади), у місті та районі ситуація спокійна.

"Чому так погано думають про наш край? Вся молодь відмінно говорить латиською мовою. У нас живуть найбільші патріоти Латвії! Людям тут доводиться більше думати про побутові речі, у них немає часу підписуватися під дурницями", - прокоментував ситуацію з безпекою заступник голови ради Зілупского краю.

У поліції безпеки тим часом не коментують оперативні заходи у Латгалії. Поліція закликає жителів повідомляти про дії, спрямовані проти територіальної цілісності та конституційного ладу Латвії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram