ГоловнаСвіт

Ціни на нафту марки Brent знизилися до $82,06 за барель

Добробут Росії залежить від цін на нафту

Ціни на нафту марки Brent знизилися до $82,06 за барель

Ціни на нафту знижуються за рахунок сильного долара і великого обсягу видобутку сланцевої нафти у США, пише Reuters.

До 7:40 за Києвом ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали на $0,28, до $82,06 за барель, а ф'ючерси на нафту марки WTI - на $0,34, до $77,06 за барель. Низькі котирування поки що не вплинули на видобуток сланцевої нафти в США, за даними управління енергетичної інформації. З кінця червня світові ціни на нафту впали вже на 30%.

"Виробники США можуть почати скорочення видобутку наступного року. Якщо це відбудеться, ринок може відновитися, але поки країни, які не входять в ОПЕК, будуть нарощувати видобуток, ринок продовжить падіння", - сказав менеджер із продажу сировинних активів Newedge Japan Юсуке Сета, додавши, що на ціни також впливає зміцнення долара.

"Нова мета для Brent на найближчий час - $80, але з технічного погляду вона навряд чи опуститься нижче від цього рівня", - сказав він.

Банк JPMorgan Chase&Co знизив прогноз середньорічної ціни Brent на 2015 рік на $33, до $82 за барель.

Лівія скоротила видобуток нафти до 500.000 барелів на добу, оскільки одне з угруповань, яке бореться за владу, захопило велике родовище ель-Шарара. У вересні видобуток у країні сягав 900.000 барелів на добу порівняно з 100.000 у червні.

Нагадаємо, що високі ціни на нафту в попередні роки стали основою добробуту Росії, і нинішня ситуація серйозно позначається на ній. Ц мінфіні Росії підрахували, що зниження нафтових цін на один долар призводить до того, що бюджет країни втрачає 2 млрд доларів.

Наприклад, 2009 року, коли нафта подешевшала до 61 долара за барель, дефіцит російського бюджету становив 5,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram