ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики "Ісламської держави" ввели покарання за торгівлю сигаретами

Джихадисти підірвали мечеть і могилу батька Саддама Хусейна

Бойовики "Ісламської держави" ввели покарання за торгівлю сигаретами
Боевики "Исламского государтва"
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) ввели покарання батогом за торгівлю та імпорт сигарет в контрольованому ними іракському місті Мосул.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на міністерство прав людини Іраку.

Торговців сигаретами покарають 80 ударами батогом і штрафом у 700 тис. іракських динарів (близько $580). Крім того, за продаж Сігран передбачено покарання у вигляді ув'язнення терміном більш ніж на два тижні. Імпортери цього товару в Мосул також отримають 80 ударів різками, проте в іншому покарання для них суворіше - чотири місяці позбавлення волі і штраф до чотирьох мільйонів динарів (близько $3,3 тис.).

За словами співробітника університету Мосула, за куріння стягується 20 тис. динарів (близько $16 доларів). Інший житель іракського міста заявив, що через всі ці обмеження ціна на сигарети різко зросла, а люди тепер бояться курити навіть у себе вдома.

Днем раніше, 9 листопада, бойовики ІД підірвали могилу, в якій похований батько колишнього президента Іраку Саддама Хусейна, а також розташовану неподалік мечеть, повідомляє іракське інформагентство Al Mada Press

Унаслідок вибухів будівля мечеті і цвинтар повністю знищено. Бойовики розмістили всередині мечеті, а також у її околицях саморобні вибухові пристрої.

На місце поховання батька поваленого президента Іраку вже нападали у 2006 році. Тоді могила і мечеть отримали значні пошкодження.

Мечеть Маджида Аль-Хусейна зведено в центрі Тікріта за проектом Саддама Хусейна. У будівлі могли одночасно перебувати близько трьох тисяч молільників.

Читайте: Лідера "Ісламської держави" поранено

Угруповання "Ісламська держава" сформувалася в Іраку на початку 2013 року і пізніше почало наступ на Сирію. У червні 2014 року бойовики взяли під свій контроль міста Тікріт і Мосул. США провели повітряну операцію в Іраку 8 серпня. З 23 вересня ВПС США і їхні союзники завдають авіаударів по позиціях бойовиків у Сирії.

7 листопада, президент США Барак Обама пообіцяв направити в Ірак півтори тисячі військовослужбовців для тренування іракської армії і курдських ополченців. Двома днями раніше американський лідер допустив початок наземної операції в Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram