ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували посилити ДНР і ЛНР іноземним легіоном

Правозахисники розкритикували ініціативу зі створення нового військового з'єднання в армії РФ

У Держдумі запропонували посилити ДНР і ЛНР іноземним легіоном
Фото: obozrevatel.com

Депутат Держдуми від ЛДПР Роман Худяков звернувся в міноборони РФ й Організацію договору про колективну безпеку (ОДКБ) з пропозицією створити в структурі російської армії військове з'єднання, що складається з іноземців, яке офіційно воювало б на боці ДНР і ЛНР.

Про це повідомляє Slon.ru.

За словами Худякова, на сході України нібито воюють американські приватні військові підрозділи. У зв'язку із цим, на його думку, російський іноземний легіон міг би офіційно підтримувати сепаратистів самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

"Громадяни понад 50 країн світу воюють за Луганськ і Донецьк - вони могли б це робити в складі іноземного легіону російської армії", - заявив російський депутат.

Худяков пропонує платити іноземним легіонерам стільки само, скільки отримують росіяни, службовці за контрактом, а після закінчення шести років служби надавати російське громадянство, "оскільки вони ризикували життям за нашу країну". При цьому він додав, що міноборони доведеться ретельно відбирати іноземців для служби в російській армії, "щоб було якнайменше шпигунів".

Правозахисники назвали ініціативу Худякова безглуздою. За словами секретаря Спілки правозахисних організацій "Громадянин і армія" Сергія Кривенка, члена Ради з прав людини при президенті РФ, за чинним законом, іноземні громадяни і так можуть служити у ЗС РФ на контрактній основі. При цьому зараз, наголосив він, "у нас зараз служить мізерна кількість іноземців, мало не сотня".

Худяков також згадував, що іноземний легіон можна буде використовувати для захисту національних інтересів за межами Росії. Така можливість вже передбачена чинним законом, наголосив Кривенко.

Читайте: Держдумі запропонували звільнити співробітників СК РФ від штрафів за порушення ПДР

Депутат від ЛДПР Роман Худяков прославився тим, що влітку 2014-го скерував лист у Центробанк із вимогою змінити дизайн сторублевої купюри. На думку парламентарія, оскільки на купюрі зображено "інтимні частини тіла фігури" Аполлона на даху Великого театру в Москві, вона не відповідає вимогам закону номер 436-ФЗ "Про захист дітей від шкідливої інформації". Депутат пропонував замінити античного бога пам'ятками Севастополя, але Центробанк не підтримав його ініціативу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram