ГоловнаСвіт

Прем'єр Албанії вперше за 68 років відвідає Сербію

Між Белградом і Тіраною існують давні історичні протиріччя

Прем'єр Албанії вперше за 68 років відвідає Сербію
Эди Рама
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в понеділок, 10 листопада, вперше за останні 68 років прямує у Сербію з офіційним візитом, незважаючи на давній конфлікт довкола територіальної приналежності Косово.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на західні ЗМІ.

"Ми розглядаємо цю поїздку як новий розділ у відносинах між Сербією та Албанією та у співпраці, які мають спільну мету підтримки стабільності на Балканах", - сказав журналістам представник сербської влади.

Спочатку візит Рами в Белград запланували на 22 жовтня, але перенесли через пов'язані з футболом заворушення.

"Настав час перегорнути сторінку і не потрапити в пастку політики, яка тримала нас довгий час у полоні", - заявив раніше глава албанського уряду.

Нагадаємо, 15 жовтня під час відбіркового матчу Чемпіонату Європи між сербами і албанцями в Белграді над полем з'явився безпілотник, до якого прикріпили прапор "Великої Албанії". Захисник господарів Стефан Мітровіч підстрибнув і стягнув його вниз, після чого між гравцями й уболівальниками розпочалася бійка.

Нагадаємо, що між Сербією та Албанією існують давні історичні протиріччя. У югославській та албанській історичній науці досі точаться суперечки про походження албанців і їхні споконвічні землі. Яблуком розбрату вважаються області Косово і Метохія. Серби вважають ці регіони частиною своєї країни. В Албанії навпаки вважають, що Косово завжди належало албанцям.

Тим часом, парламент Косово в односторонньому порядку проголосив незалежність від Сербії ще 17 лютого 2008 року. Тоді Белград погодився поступитися своїм де-факто контролем у сербському регіоні Косово в обмін на гарантування прав і свобод етнічних сербів, які там проживають, а також заради початку переговорів про членство Сербії в ЄС.

Згідно з конституцією Сербії, територія Республіки Косово є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія, хоча фактично Косово Белградом не контролюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram