ГоловнаСвіт

Конгресмени США запропонували НАТО викупити у Франції російські "Містралі"

У Вашингтоні хочуть полегшити фінансові втрати Парижа

Конгресмени США запропонували НАТО викупити у Франції російські "Містралі"
Конгресс США
Фото: prousa.ru

Вісім американських конгресменів запропонували НАТО викупити у Франції призначені для Росії вертольотоносці типу "Містраль".

Як повідомляє EUobserver, відповідний лист вони направили главі альянсу Єнсу Столтенбергу.

За даними порталу, конгресмени закликали Альянс викупити або орендувати ці вертольотоносці. На їхню думку, це рішення полегшить фінансові втрати Франції.

6 листопада прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс заявив, що умови передачі Росії першого "Містраля" не виконано. "Ви знаєте позицію Франції. На сьогодні умови для передачі корабля Росії не виконано", - цитує РИА Новости главу французького уряду.

У четвер представник однієї з російських структур, яка досліджує питання військово-технічного співробітництва, повідомив, що Франція може перенести термін передачі вертольотоносця типу "Містраль" Росії на три місяці. За його словами, контракт передбачає таку можливість, яка не тягне за собою жодних штрафних санкцій.

Наприкінці жовтня віце-прем'єр Дмитро Рогозін опублікував на своїй сторінці у Facebook фотографію запрошення представників "Рособоронекспорту" на 14 листопада для передачі Росії першого вертольотоносця типу "Містраль" ("Владивосток") і спуску на воду другого ("Севастополь"). Проте пізніше французька суднобудівна корпорація DCNS звільнила Іва Дестефаніса, співробітника, відповідального за проект поставок Росії "Містралів", за відправку цього запрошення. Міністр фінансів Франції Мішель Сапен заявив, що країна не бачить умов для передачі корабля.

Читайте: Париж відмовився підтвердити дату передачі "Містралю"

Контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" уклали у червні 2011 року між "Рособоронекспортом" і французькою компанією DCNS. Вартість замовлення становить €1,2 млрд. Згідно з умовами, термін здачі першого корабля - 1 листопада 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram