ГоловнаСвіт

На півдні США вперше за 140 років обрали чорношкірого сенатора

Сенатором від Південної Кароліни протягом 45 років був затятий прихильник расової дискримінації

На півдні США вперше за 140 років обрали чорношкірого сенатора
Тим Скотт
Фото: EPA/UPG

На проміжних виборах до Конгресу США 4 жовтня вперше за 140 років у південному штаті обрали чорношкірого сенатора.

Як повідомляє The Guardian із посиланням на попередні результати виборів, республіканець Тім Скотт тепер представлятиме інтереси Південної Кароліни у верхній палаті Конгресу (Сенаті).

Видання зазначає, що це не стало несподіванкою, оскільки Скотт займав посаду сенатора від цього штату із грудня 2012 року після відставки Джима Де Мінта. Тоді, однак, його призначили, а не обрали.

Як зазначає AFP, упродовж 48 років, аж до своєї смерті 2003 року, посаду сенатора від Південної Кароліни займав один із затятих прихильників расової дискримінації Стром Термонд.

Востаннє чорношкірий американець ставав сенатором від південного штату після закінчення громадянської війни 1861-1865 років, під час Реконструкції. Тоді з 18650го по 1877-й відбувалася реінтеграція переможених у війні штатів у економічне і політичне життя США.

Читайте: Рейтинг Обами впав до рекордно низького рівня

4 листопада відбулися проміжні вибори в Конгрес США. За попередніми даними, республіканцям удалося отримати у верхній палаті від 52 до 55 місць зі 100, демократам - 46. Раніше республіканцям належали 45 крісел, а демократам - 53, ще два місця отримали незалежні конгресмени. Проміжні вибори проходять раз на два роки. За результатами голосування повністю переобирається Палата представників і третина Сенату. Крім того, цього разу обирали губернаторів у 36 із 50 штатів, мерів багатьох міст і членів місцевих законодавчих зборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram