ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Московські лікарі протестували проти реформи охорони здоров'я

У російській столиці звільнять співробітників 28 медустанов

Московські лікарі протестували проти реформи охорони здоров'я
Фото: EPA/UPG

Близько чотирьох тисяч осіб зібралися в неділю, 2 листопада, на Суворовської площі в центрі Москви на мітинг проти реформи охорони здоров'я.

Про це повідомляє "Дождь".

Присутні вимагали припинити звільнення лікарів та скорочення зарплат, а також оголосити мораторій на реорганізацію медичних установ. Також вони заявили про необхідність відставки "всіх керівників департаменту охорони здоров'я Москви, які брали участь в реорганізації московської охорони здоров'я".

Акцію під гаслом "Зупинити розвал медицини Москви!" узгодили з московською мерією. Заявку подали на тисячу учасників. Мітинг організовував громадський рух "Разом за гідну медицину", а також незалежні профспілки і політичні партії, зокрема КПРФ. На акцію прийшли також активісти руху "Солидарность", "Партия прогресса" Олексія Навального і "Яблоко".

Читайте: У Москві відбувся пікет проти війни з Україною

З кінця 2013 року у Москві триває скорочення медичних установ. Згідно з робочим варіантом плану-графіка закриття московських клінік і пологових будинків, співробітників 28 медустанов, в тому числі 15 лікарень, звільнять. У деяких лікарнях співробітників уже скоротили. Чиновники стверджують, що це дозволить заощадити бюджетні кошти і підніме якість медпослуг. Так, 16 жовтня заступник мера Москви з питань соціального розвитку Леонід Печатников заявив, що ліквідація медустанов і звільнення співробітників пов'язані з необхідністю виконати травневі укази президента про підвищення зарплат у сфері охорони здоров'я. Однак лікарі упевнені, що йдеться про перерозподіл грошей і звільнення від поліклінік дорогої землі в центрі Москви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram