ГоловнаСвіт

Ердоган показав світові президентський палац вартістю €270 млн

Будівля налічує тисячу кімнат

Президент Турції Реджеп Таїп Ердоган урочисто представив гостям свій новий палац в Анкарі.

Про це повідомляє 30 жовтня euronews.

Центральну будівлюприкрашає потрет Ататюрка, а весь комплекс розташований на території у 200 тис. квадратних метрів і коштував платникам податків €270 млн.

Критики політика називають його нове житло "Білим палацом" - за аналогією з американським Білим домом - прі цьому зазначаючи, що останній у шість разів менший, ніж побудований в Анкарі. На думку опозиціонерів, монументальна будівля свідчить про автократичні схильності глави держави. Захисники навколишнього середовища також незадоволені зведенням палацового комплексу, оскільки під час будівництві сотні дерев зрубали.

Читайте: ЄС розкритикував Туреччину за втручання в судову систему і обмеження свободи слова

Спочатку цей палац мав стати резиденцією прем'єра, але після того як Ердоган пересів у крісло президента, змінився і статус будови.

Ердоган став першим президентом Туреччини, котрий наважився покинути традиційну резиденцію лідерів країни - палац Чанкай, де засідали 12 попередніх глав турецької держави, в тому числі його засновник Кемаль Ататюрк.

Увечері середи в новому палаці планувався прийом з нагоди інавгурації Ердогана і 2,5 тис. запрошень були вже розіслані гостям. Однак через аварію на шахті в провінції Караман, що забрала життя 18 людей, Ердоган вирішив скасувати торжество.

Реджеп Таїп Ердоган переміг на президентських виборах у Туреччині у серпні 2014 року. З 2003 року він обіймав пост прем'єр-міністра, а у 1994-1998 роках був мером Стамбула. Ердоган очолює Партію справедливості і розвитку ісламістського спрямування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram