ГоловнаСвіт

Президент Італії виступив свідком у справі про мафію

Під час судового засідання Наполітано кілька разів використовував своє право зберігати мовчання

Президент Італії виступив свідком у справі про мафію
Джорджо Наполитано

Президент Італії Джорджо Наполітано дав у суді свідчення у скандальній справі про секретні переговори між представниками влади країни і ватажками сицилійської мафії на початку 1990-х років.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Засідання суду, яке відбулося у вівторок, 28 жовтня, у президентському Квірінальському палаці за закритими дверима, тривало близько трьох годин - з 10:40 за місцевим часом (11.40 за Києвом) до 13:40 (14.40 за Києвом).

Це засідання справедливо можна назвати історичним, оскільки вперше в історії Італійської республіки глава держави виступив як свідок на судовому процесі, в якому взяли участь загалом близько 40 осіб, у тому числі адвокати, судді та прокурори.

Один із адвокатів, присутніх на засіданні, зазначив, що Наполітано під час виступу жодного разу не вимовив слово "переговори". Італійські ЗМІ зазначають, що до засідання за участю президента учасники процесу підготували близько 20 питань, що стосуються фактів, які мали місце у 1992-1993 рр. У той час Наполітано був головою Палати депутатів національного парламенту Італії. На слуханнях глава держави відповів на більшість запитань, проте у кількох справах використовував своє право зберігати мовчання. При цьому Наполітано відповів і на деякі питання, задані йому адвокатом колишнього "хрещеного батька" мафії Сальваторе Ріїни.

Читайте: В Італії колишнього соратника Берлусконі заарештували за зв'язки з мафією

Суд у справі про секретні переговори між високопоставленими представниками влади Італії та ватажками сицилійської мафії розпочався в Палермо у травні минулого року. Головними дійовими особами цього безпрецедентного судового процесу стали Ріїна, екс-глава МВС Італії, колишній голова сенату республіки Нікола Манчіно, а також низка колишніх співробітників секретних служб. Більшості обвинувачених інкримінується загроза діяльності органів державної влади, Манчино висунули звинувачення у неправдивому свідченні.

Розслідування справи про ймовірні домовленості між державою і мафією почалося у 2008 році. За версією слідчих, на початку 1990-х років, коли за вказівкою босів "Коза ностра" в Італії вчинили кілька кривавих терактів, почалися секретні переговори між високопоставленими представниками держави і ватажками мафії. Результатом цих переговорів стали якісь угоди. Про які саме домовленості йдеться, не уточнюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram