ГоловнаСвіт

Британія відмовилася брати участь в операціях ЄС з порятунку мігрантів, які тонуть

Італія знову пригрозила відкрити нелегалам шлях до інших країн ЄС

Британія відмовилася брати участь в операціях ЄС з порятунку мігрантів, які тонуть
архив
Фото: ukranews.com

Великобританія, яка раніше планувала ускладнити життя нелегалам на своїй території, відмовилася брати участь в організованих Євросоюзом операціях з порятунку нелегальних мігрантів, судна яких потерпають у Середземному морі при спробі дістатися до узбережжя європейських країн.

Про це пише The Guardian з посиланням на заяву Форін-Офісу.

У британському зовнішньополітичному відомстві вважають, що якщо люди точно знатимуть, що вони їх врятують, то кількість охочих перебратися в ЄС з Північної Африки морем значно зросте.

"Ми не підтримуємо ініціативу з проведення пошукових і рятувальних операцій в Середземному морі. Ми впевнені, що це заохочує мігрантів до спроб вирушити в небезпечну морську подорож, що у свою чергу веде до зростання трагічних і непотрібних смертей", - цитує The Daily Mail слова представника міністерства.

28 жовтня у Брюсселі заплановано засідання, на якому вирішиться питання про передачу Євросоюзу обов'язків зі спостереження за зовнішніми морськими кордонами ЄС у Середземному морі. Раніше ці завдання виконували ВМС Італії. Уже відомо, що з 1 листопада моніторинг кордонів здійснюватиметься в рамках операції "Тритон" (Triton), яку організовує спецслужба Євросоюзу Frontex.

Читайте: Італія скаржиться на десятиразове зростання притоку мігрантів від початку 2014 року

Аварії на кораблях за участю нелегалів відбуваються у Середземному морі практично щомісяця. При цьому за останній рік з країн Північної Африки і Близького Сходу в Європу цим шляхом перебралися близько 150 тис. нелегалів, щонайменше дві тисячі загинуло.

Більшість тих, хто все-таки прибув до Європи, осідають в Італії. Це обумовлено тим, що, за законами ЄС, біженці зобов'язані просити притулок тільки в тій країні, куди вони прибули. Водночас італійське законодавство передбачає депортацію на батьківщину тих, хто уникає реєстрації. У зв'язку з цим глава міністерства внутрішніх справ Італії Анджеліно Альфано звинуватив країни ЄС в бездіяльності, а також у тому, що вони відмовляються сприяти в боротьбі з нелегалами. Крім того, він пригрозив, що почне розсилати врятованих мігрантів по всіх країнах Євросоюзу.

Нагадаємо, у травні 2014 року Італія вже загрожувала відкрити нелегалам доступ до інших країн ЄС, якщо Євросоюз не візьме на себе контроль над морськими операціями з управління потоком мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram