ГоловнаСвіт

ФБР вирахувало "другого Сноудена"

Співробітники американських спецслужб вже провели обшук у будинку підозрюваного

ФБР вирахувало "другого Сноудена"

ФБР вирахувало "другого Сноудена" - людину, яка на початку серпня "злила" секретну інформацію виданню Intercept, як раніше це робив колишній співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден.

Про це повідомляє Yahoo News.

З посиланням на неназване джерело Yahoo News повідомляє, що співробітники ФБР вже провели обшук у будинку підозрюваного, а прокуратура Північної Вірджинії відкрила кримінальну справу. При цьому високопоставлені чиновники американської розвідки побоюються, що справа не дійде до суду. Так, один з них на умовах анонімності заявив, що "після нещодавнього викриття правосуддя не дуже охоче займається такими випадками".

Підозри про наявність у лавах спецслужб ще однієї людини, яка видає журналістам секретну інформацію, з'явилися після того, як 5 серпня 2014 року видання Intercept опублікувало закритий урядовий документ, випущений через місяць після втечі Сноудена в Гонконг у травні 2013 року. У супровідному тексті повідомлялося, що документ "отримано від джерела у розвідувальному співтоваристві". Варто зазначити, що одним із співзасновників Intercept є Гленн Грінвальд, журналіст The Guardian, який першим опублікував конфіденційні документи, надані Сноуденом. Інформацію про контакти із "другим Сноуденом" підтвердив і журналіст Джеремі Скехілл: він назвав його "надзвичайно принциповою і сміливою людиною, що йде на великий ризик".

Читайте: Сноуден став лауреатом "Альтернативної Нобелівської премії"

Едвард Сноуден здобув широку популярність влітку 2013 року після того, як передав пресі секретні матеріали про роботу американських спецслужб. Документи, зокрема, містили інформацію про незаконне стеження, яке спецслужби США вели за кількома європейськими політиками, а також про збір даних про користувачів інтернету по всьому світу. Зараз Сноуден перебуває в Росії, де йому надано дозвіл на проживання. На батьківщині американцеві за розголошення державної таємниці загрожує до 30 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram