ГоловнаСвіт

Жінок Південного Судану закликали відмовити чоловікам у сексі до припинення війни

З грудня 2013-го жертвами міжетнічного конфлікту у Південному Судані стали 10 тис. осіб

Жінок Південного Судану закликали відмовити чоловікам у сексі до припинення війни
Южносуданские женщины
Фото: EPA/UPG

Група громадських активісток у Південному Судані запропонувала влаштувати "сексуальний страйк", повідомляє агентство AFP.

Основна ідея полягає в тому, щоб жінки відмовилися виконувати свій подружній обов'язок доти, поки війна в країні повністю не припиниться.

З такою ініціативою виступили 90 жінок, в тому числі члени парламенту Південного Судану. Пропозицію висунули після того, як вони провели зустріч, на якій обговорювалися "шляху досягнення миру, зцілення і примирення". Крім того, жінки домовилися "просити чоловіків приєднатися до пошуків миру".

Сутички в Південному Судані, засновані на політичному і міжетнічному

ґрунті, тривають з середини грудня 2013 року. У конфлікті беруть участь народності дінка і нуер, до якого належить президент країни Сальва Кіїр (Salva Kiir).

За даними ООН, за час десятимісячного протистояння загинули 10 тис. громадян країни, майже 100 тис. осіб стали вимушеними переселенцями.

Читайте: США пригрозили санкціями лідеру південносуданських повстанців

Незалежність Південного Судану проголосили в липні 2011 року за підсумками референдуму. Голосування поклало край громадянській війні між урядом і Народно-визвольним рухом Судану (НВРС), що тривала 22 роки.

Спроба проведення "сексуального страйку" стала вже не першим випадком в Судані. Так, у 2002 році з такою пропозицією виступила колишня викладачка суданського університету Саміра Ахмед (Samira Ahmed). Вона заявляла, що рух зародився в двох племенах - лу і джекані -, що перебували в епіцентрі боїв, а пізніше його учасницями стали тисячі жінок по всій країні.

Зазначимо, що ідея такого страйку зовсім не нова. Так, ще близько 411 року до н. е. давньогрецький комедіограф Аристофан, який вважається "батьком комедії", створив "Лісістрату" - комедію про жінку, яка змогла зупинити війну між Спартою і Афінами хитромудрим способом - за допомогою жіночого "сексуального страйку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram