ГоловнаСвіт

У Гонконгу почалися переговори між владою і протестувальниками

Голова адміністрації Гонконгу пом'якшив риторику щодо опозиційного руху

У Гонконгу почалися переговори між владою і протестувальниками
Глава правительства Гонконга Лян Чжэньин
Фото: EPA/UPG

Переговори між адміністрацією Гонконгу і представниками протестного руху Occupy Central почалися у вівторок, 21 жовтня, після понад трьох тижнів протестів.

Про це повідомляє агентство AFP.

За даними агентства, в зустрічі беруть участь п'ять представників студентських об'єднань і таке саме число представників виконавчої влади, включно із головним секретарем, другою людиною в адміністрації Гонконгу Каррі Ламом і секретарем з конституційних питань та відносин з Китаєм Лау Конгом-Ва.

"Я сподіваюся, що цей діалог зможе пом'якшити напружену атмосферу в суспільстві", - заявив Каррі Лам на початку зустрічі.

Зазначимо, що це перші двосторонні переговори з моменту початку протистояння.

Тим часом, як повідомляє Рейтер, за кілька годин до того голова уряду Гонконгу Лян Чженьін заявив про можливість виконання частини вимог мітингувальників і проведення "більш демократичних" виборів 2017 року. За його словами, йдеться, зокрема, про демократичні зміни в колегії вибірників, призначеної Пекіном.

Читайте: Гонконг. Тест на витривалість

Гонконг має статус спеціального адміністративного району з правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю щойно 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "Одна країна, дві системи". Пекін, однак, останніми місяцями все активніше втручається в справи Гонконгу. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія вибірників. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, у якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав нечинним.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку схвалює урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram