ГоловнаСвіт

ОБСЄ і США засуджують позицію Росії щодо Савченко

Умови утримання Савченко порівняли з примусовою радянською психіатрією

ОБСЄ і США засуджують позицію Росії щодо Савченко
Фото: Скрин-шот с YouTube, канал LifeNews

Утримання під вартою в РФ громадян України, зокрема, льотчиці Надії Савченко і кінорежисера Олега Сенцова, суперечить узятим у Мінську зобов'язанням і зусиллям щодо деескалації кризи на сході України. Про це йдеться в заяві місії США в ОБСЄ, опублікованій на сайті посольства США в Україні в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

У заяві наголошується, що США приєднуються до України та ЄС у питанні засудження подальшого утримання українських громадян під вартою в РФ і що їхні побоювання з цього приводу залишилися не почутими.

"Ми отримали звістку, що наступне слухання справи Савченко буде відкладене ще на місяць, і що вона муситиме пройти місячну психіатричну експертизу. Це нагадує зловживання психіатрією з політичною метою, яких зпзнавали дисиденти у радянські часи. Ми закликаємо до негайного звільнення Савченко і звертаємося до Росії допустити до неї міжнародні гуманітарні організації", - заявляють у місії США в ОБСЄ.

США також засуджують затримання режисера Олега Сенцова, що триває з 11 травня "за явно необґрунтованими звинуваченнями". "Цього тижня ми були стривожені новинами, що російська влада відмовилася розслідувати повідомлення, що Сенцова катували в ув'язненні", - йдеться в заяві.

"Ми закликаємо Росію виконати свої міжнародні зобов'язання і свої зобов'язання перед ОБСЄ і повторюємо наш заклик до негайного звільнення цих громадян України та інших затриманих з подібних сумнівних причин", - резюмували в місії США в ОБСЄ.

Нагадаємо, Басманний суд Москви переніс на 11 листопада засідання за скаргою захисту Савченко на призначення психіатричної експертизи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram