ГоловнаСвіт

Голова Сбербанка РФ розкритикував економіку Росії

Герман Греф закликав Москву не мотивувати людей ГУЛАГом

Щоб подолати кризу в економіці Росії, потрібно "радикально підвищити якість державного управління".

Про це заявив голова Сбербанка РФ Герман Греф під час інвестиційного форуму "Росія кличе!".

У своїй промові Герман Греф торкнувся найгостріших, на його думку, економічних проблем, з якими стикається російська економіка. Передусім це підвищення податків. Він різко виступив проти цього: "Не треба починати розмов про підвищення податків. Ми три роки тому проводили дискусію у Мішустіна, що не можна підвищувати податок на малий бізнес. Підвищили. Що отримали? 30% бізнесу протягом року було вбито. Тільки-тільки виправили, цього року пішов приріст на 3%", - заявив він.

За словами Грефа, в Росії небачені витрати на державне управління, наприклад, на виконання федеральних цільових програм. Він наголошує, що за останні п'ять років на виконання цих програм виділено 5 трлн рублів ($125 млрд). "І чого ми досягли за допомогою цих програм?" - риторично запитує Греф.

На думку глави Сбербанка, зараз одна з головних причин скрутного економічного становища - це відсутність чіткого розуміння того, що відбувається. "Економічні закони - ми думаємо, що вони мають якийсь гумовий характер і їх можна натягнути на все, що хочеш. Але так не буває", - підкреслив Греф. Він згадав книгу Єгора Гайдара "Загибель імперії" і спитав: "Чому розпався Радянський Союз?"

Зазначимо, що виступ Грефа, котрий вирізняється ліберальними поглядами, взагалі було вельми емоційним. Наприклад, голова Сбербанка нагадав, що розвалу Радянського Союзу сприяло незнання економіки радянськими керівниками, і зауважив, що допустити повторення цієї ситуації не можна. "Радянський Союз 50% споживаного зерна ввозив. Усю нафту продавав за те, щоб купити зерно у США і ввезти його назад. Ми сьогодні завозимо, пардон, майже все", - зазначив він.

"Не можна людей, як у Радянському Союзі, мотивувати ГУЛАГом. Це мотивація недовга, і вона ламається. Люди не можуть створювати творчі продукти, коли є нерозуміння поточної економічної політики та бізнес-клімату", - підсумував Греф.

Крім того, Греф натякнув, що зараз не вдасться домогтися повного імпортозаміщення. "Я готовий. Але я вже сьогодні не можу без благ цивілізації, я не можу не сидіти в інтернет-банку, я не хочу стояти в старий радянський банк 2 години в черзі, щоб мене погано обслужили. Не хочу стояти в черзі в старий радянський магазин", - заявив Греф.

Голова Сбербанка також відзначив, що економіка в Росії зараз украй монополізована, без конкуренції. "Сьогодні в нас серед бізнесу найпопулярнішою є не заява, де зареєструвати нове підприємство, а заява на виїзд, де вид на проживання отримати", - сказав він.

При цьому він вважає, що долар США, який у Росії зараз подорожчав до 39,98 рубля, відскочить назад, але ціни за ним не відскочать. За оцінками Грефа, щонайбільше Федеральній антимонопольній службі вдасться стримати ціни на якусь групу товарів.

У сучасних умовах, на його думку, зростатиме і роль ЦБ. "Те, що ми потрапили в нетривіальну ситуацію закриття зовнішніх ринків, звичайно, буде збільшувати присутність ЦБ як джерела фондування", - заявив Греф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram