ГоловнаСвіт

Країни ЄС вимагатимуть посилення прикордонного контролю

В ЄС побоюються бойовиків-ісламістів, які користуються свободою пересування

Країни ЄС вимагатимуть посилення прикордонного контролю
Фото: podrobnosti.ua

Вісім країн Євросоюзу виступили за посилення прикордонного контролю в Європі.

Про це з посиланням на конфіденційний документ пише британська газета Daily Telegraph.

За даними видання, питання про активізацію прикордонного контролю в Європі буде винесено на розгляд голів МВС країн ЄС, який відбудеться наступного тижня. Вісім країн союзу (Великобританія, Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Польща, Іспанія та Нідерланди) виступають за посилення прикордонного контролю в Євросоюзі.

Побоювання європейських чиновників пов'язані з

джихадистами-європейцями, які повертаються в Старий Світ із Сирії та Іраку. За оцінками європейських властей, близько 3000 "іноземних бойовиків" можуть вільно переміщатися по ЄС завдяки свободі пересування. Правила дозволяють їм повернутися в Європу, не проходячи прикордонних перевірок.

"Здійснити теракт в Євросоюзі цим людям - питання часу. Уряди в страху", - заявив Daily Telegraph на умовах анонімності європейський дипломат, коментуючи шестисторінковий документ, який передбачає посилення перевірок.

"Завдяки відсутності перевірок для громадян європейських країн, відсутності тривалого зберігання списку пасажирів на внутрішньоєвропейських рейсах Євросоюз став місцем, де потенційні терористи зникають з поля зору", - додав дипломат.

Як вдалося з'ясувати виданню, пропозиції, які буде винесено на обговорення, включають відновлення вибіркових перевірок на кордонах, а в довгостроковій перспективі - зміну правил перетину кордонів у Шенгенській зоні, включаючи перевірку документів навіть для громадян Євросоюзу.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД), що має зв'язки з "Аль-Каїдою", кілька місяців тому активізувало свою діяльність в Іраку та Сирії. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні і північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого "ісламського халіфату".

США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, ведуть бомбардування іракської території, що знаходиться під контролем ІД, із середини серпня, а перших ударів по Сирії було завдано 23 вересня. 26 вересня Пентагон виступив за перехід до наземної операції в Іраку та Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram