ГоловнаСвіт

Британія заявила про намір ігнорувати рішення ЄСПЛ

Кемерон заявив, що Лондону не потрібні інструкції з питань прав людини від суддів у Страсбурзі

Британія заявила про намір ігнорувати рішення ЄСПЛ
Кэмерон
Фото: Макс Левин

Великобританія ігноруватиме всі рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), якщо міжнародний судовий орган не згоден з тим, що британський парламент має вирішальне слово за всіма його рішенням.

Про це 3 жовтня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву Консервативної партії прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона.

За словами Кемерона, постанови ЄСПЛ завадили Британії депортувати передбачуваних бойовиків, захищали права ісламістів на полях битв в Афганістані та надали ув'язненим право голосувати на виборах.

"Нам не потрібні інструкції з цих питань від суддів у Страсбурзі", - сказав Кемерон активістам Консервативної партії, виступаючи 1 жовтня в місті Бірмінгем.

Згідно з пропозицією Кемерона, якщо консерватори знову отримають більшість у парламенті за підсумками виборів 2015 року, Британія ухвалить Білль про права, що встановлює рамки застосування законів в області прав людини в Об'єднаному Королівстві. Пропоновані зміни означатимуть, що постанови Європейського суду більше не "перекриватимуть" рішення Верховного суду Великобританії, а британський парламент отримає право накласти вето на будь-які рішення ЄСПЛ.

Закон про права людини, який наразі закріплює міжнародні принципи Європейської конвенції з прав людини в британському законодавстві, скасують.

"Ми не можемо погодитися з ситуацією, коли зміни в наші закони вносить міжнародний суд, без демократичної можливості перегляду у Великобританії", - сказав міністр юстиції Кріс Грейлінг в інтерв'ю Times.

"Ці зміни означатимуть, що парламент Великобританії матиме останнє слово", - заявив він.

За даними Times, оригінальний текст Конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 року введуть в первинне законодавство Великобританії.

Нагадаємо, раніше цього тижня Кемерон заявив, що готовий виступити проти членства Британії в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram