ГоловнаСвіт

Обама виключив війну між РФ і НАТО

Президент США сподівається, що Москва буде "рухатися в потрібний бік" у ситуації з Україною

Обама виключив війну між РФ і НАТО
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама заперечує можливість військової конфронтації між НАТО і Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу CBS.

На запитання про те, чи є ймовірність військового конфлікту, Обама відповів: "Ні, я не думаю, що буде військова конфронтація між Росією і НАТО". При цьому він зазначив, що США "дуже багато працювали", щоб заспокоїти союзників із Альянсу у Східній Європі.

Обама нагадав, що п'ята стаття Північноатлантичного договору зобов'язує всіх союзників надавати військову допомогу, якщо хтось із членів Альянсу стане об'єктом нападу. "І Путін це розуміє", - наголосив Обама.

На думку американського лідера, існує можливість того, що Москва буде "рухатися в потрібний бік" у ситуації з українською кризою. При цьому Обама засудив дії Москви на тлі протестів і подальшого розвитку подій, спрямованих на "утримання України у своїй орбіті".

Також Обама відзначив значення санкцій проти Росії, які "дуже погано" позначилися на її економіці. "І це погано і для майбутнього Росії", - додав він.

Президент також нагадав, що він неодноразово заявляв, що така політика є для Росії "глухим кутом", і Москва повинна повернутися до спроб дотримуватися міжнародних норм. Це, на його думку, "буде краще і для російського народу, і для Європи". Таку позицію Обама, за його словами, доносив і приватно до президента РФ Володимира Путіна, і висловлював публічно.

"Ми не шукаємо конфронтації, але ми збираємося бути дуже жорсткими, коли на кону стоять принципи", - підсумував Обама.

Нагадаємо, раніше в понеділок повідомляли, що РФ відреагувала погрозами на слова Порошенка про набуття УА чинності з 1 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram