ГоловнаСвіт

Путін очолив рейтинг моральних авторитетів Росії

Майже дві третини росіян вважають, що серед відомих людей РФ є моральні авторитети

Путін очолив рейтинг моральних авторитетів Росії
Путин
Фото: EPA/UPG

36% росіян вважають президента РФ Володимира Путіна моральним авторитетом.

Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом "Громадська думка" (ФГД).

На думку 60% росіян, моральні авторитети є серед відомих людей Росії - діячів культури, вчених, політиків, спортсменів. Для 36% авторитетом є Володимир Путін, для 6% опитаних - Сергій Лавров, для 5% - Сергій Шойгу. Ще 4% назвали такою людиною лідера ЛДПР Володимира Жириновського, 3% - прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, стільки само - режисера Микиту Михалкова.

Лідера КПРФ Геннадія Зюганова вважають моральним авторитетом 2%. По 1% голосів отримали такі відомі росіяни, як патріарх Кирило, голова ЦВК Володимир Чуров, спортсмен Федір Ємельяненко, голова Федерації хокею Росії Владислав Третьяк, екс-прем'єр Євген Примаков, голова адміністрації президента РФ Сергій Іванов, глава Чечні Рамзан Кадиров, віце-прем'єр Дмитро Рогозін, журналісти Володимир Соловйов і Володимир Познер.

Також росіяни назвали Олександра Солженіцина, Людмилу Зикіну, Олега Басилашвілі, 3% респондентів назвали імена спортсменів Євгенія Плющенка, Андрія Аршавіна і 2% назвали вчених Андрія Сахарова, Петра Капицю, Жореса Алфьорова.

Відповідаючи на запитання, чи побільшало в країні "визнаних моральних авторитетів" порівняно з 70-80-ми роками минулого століття, 30% опитаних заявили, що таких людей стало більше, а 40%, навпаки, вважають, що їхнє число скоротилося. Ще 11% вважають, що авторитетних людей у Росії стільки само, скільки було в СРСР.

Загалом чимало росіян (56%) вважають, що серед їхнього найближчого оточення є люди, яких вони вважають моральними авторитетами. Майже третина опитаних - 28% - часто звертається до таких людей по поради, цікавляться їхньою думкою з важливих питань. Чверть респондентів - 25% - заявили, що в їхньому оточенні хоча і є впливові люди, проте порад у них вони питають рідко.

Крім того, 37% росіян сказали, що люди, чия думка для них важлива, є серед колег і товаришів по службі, але 41% опитаних так не вважає. Ще 55% росіян упевнені, що самі є авторитетами для близьких, друзів і колег. Близько 35% росіян упевнені, що людям, які мають моральні авторитети, живеться простіше, ніж тим, які таких авторитетів не мають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram