ГоловнаСвіт

МЗС РФ виступило за федералізацію в усьому світі

У міністерстві очікують звіту своїх спостерігачів

МЗС РФ виступило за федералізацію в усьому світі

У російському МЗС вважають референдум щодо незалежності Шотландії суто внутрішньою справою Великобританії, але при цьому стежили за волевиявленням шотландців. Заяву про це опубліковано на офіційному сайті міністерства.

"Принципово важливим у цьому контексті вважаємо дотримання чинних міжнародних стандартів у галузі виборчого права, що передбачають вільне, демократичне і транспарентне волевиявлення, і виходимо з того, що влада Великобританії поставилася до цих аспектів з усією необхідною увагою. Зазначимо, що як акредитовані російські спостерігачі на референдумі в Шотландії перебували експерти Російського громадського інституту виборчого права, і ми очікуємо їхньої оцінки з цього приводу", - сказано в повідомленні.

"Вважаємо, що зміцненню сучасних багатонаціональних держав тільки сприяє передача конституційним шляхом компетенції центральних властей з широкого кола питань управління на рівень регіонів і місцевих органів на принципах федералізації. По суті йдеться про розвиток демократії відповідно до вимог часу. Протилежне може загрожувати гострими кризовими ситуаціями. Прикладом такої кризи є нинішній стан в Україні, особливо в її південно-східних регіонах. Імперативом для встановлення міцного миру в країні є змістовний національний діалог, проведення конституційних реформ з повноцінною участю всього суспільства і всіх регіонів", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, референдум щодо незалежності Шотландії відбувся 18 вересня. За незалежність проголосували 1 млн 617 тисяч 989 шотландців (44,7%). Проти - 2 млн 1 тисяча 926 осіб (55,3%). Для перемоги прихильникам незалежності не вистачило 191 тисячі 969 голосів.

Спостерігач від РФ Ігор Борисов заявив, що проведення референдуму щодо незалежності Шотландії "не відповідало міжнародним стандартам", а спостерігачі від РФ поскаржилися, що підрахунок голосів проводився в занадто великих кімнатах і процедуру погано організували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram