ГоловнаСвіт

Польща просить ООН позбавити РФ права вето в питаннях України

З такою заявою Коморовський має намір виступити перед Генасамблеєю ООН 22 вересня

Польща просить ООН позбавити РФ права вето в питаннях України
Коморовский
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що має намір закликати ООН переглянути правила роботи Радбезу, щоб позбавити Москву права вето під час розгляду питань стосовно України.

Про це повідомляє The New York Times.

"Моїм головним посланням буде, що, можливо, слід провести реформу ООН, щоб організація могла вирішувати наявні загрози. Я думаю, що блокування рішень Ради Безпеки з питань України - це знак, симптом слабкості ООН", - сказав президент в інтерв'ю газеті.

За даними видання, з такою заявою Коморовський має намір виступити перед Генасамблеєю ООН у понеділок, 22 вересня, під час офіційного візиту в США.

Коморовський також зазначив, що польська влада найближчим часом не має наміру переглядати відносини з Росією. "Ми знаємо, що зараз не той час, щоб перезавантажувати відносини з Росією. Зараз не час обмежувати зобов'язання в рамках євроатлантичних відносин. Якраз навпаки", - зазначив він.

Правом вето з 15 країн - членів РБ ООН - володіють п'ять постійних членів, зокрема РФ і Китай. При цьому, як зазначає видання, позбавити країну, що є постійним членом Радбезу, права вето практично неможливо. Згідно зі статтею 109 статуту Ради Безпеки, щоб це рішення ухвалити, його повинні схвалити щонайменше дві третини членів Генеральної асамблеї ООН, а також дві третини країн-членів організації, зокрема постійні члени Радбезу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram