ГоловнаСвіт

Парламент Франції висловив довіру новому кабінету міністрів

Опозиція каже про швидку відставку нового уряду

Парламент Франції висловив довіру новому кабінету міністрів
Манюэль Вальс
Фото: vestifinance.ru

Парламент Франції у вівторок, 16 вересня, висловив довіру новому кабінету міністрів на чолі з прем'єром Мануелем Вальсом.

Як повідомляє euronews, на підтримку уряду проголосували 269 депутатів, проти - 244.

При цьому наголошено, що конституція Франції не зобов'язувала Вальса порушувати перед парламентом питання про довіру до уряду. Для Вальса це символічний крок, що закріплює легітимність нового кабінету, сформованого в серпні.

"Разом з президентом республіки ми вирішили просити про вотум довіри, щоб далі йти нашим шляхом, шляхом економічного відновлення Франції. Якби ми цього не зробили зараз, то протягом декількох днів або тижнів наша здатність виконувати роботу опинилася б у центрі дебатів", - прокоментував Вальс результати голосування.

Однак політичний розкол у владній партії таки дався взнаки. Близько 40 депутатів-соціалістів утрималися під час голосування.

Лідер опозиційної партії "Союз на підтримку народного руху" Крістіан Жакоб, однак, не поділяє оптимізму прем'єр-міністра.

"Це провал. Вальс утратив абсолютну більшість: порівняно з минулим разом він отримав на 37 голосів менше. І що найгірше - менше за 289 голосів. Це означає, що нинішній уряд не має більшості. Ця більшість відносна. Я говорив недавно, що дні Мануеля Вальса полічено. Так ось, їх дійсно полічено".

Відставку попереднього уряду спровокувала промова міністра економіки Арно Монтебура, котрий розкритикував політику президента Франції Франсуа Олланда. Рейтинг президента зараз украй низький – 13%. Монтебур також закликав до зміни економічної політики у Франції та в ЄС. Монтебура підтримали ще два міністри.

Тепер уряду Вальса належить вирішувати кілька нелегких завдань: скорочувати бюджетний дефіцит і одночасно боротися з безробіттям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram