ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві затримали журналіста за інтерв'ю про "марш за федералізацію Сибіру"

Місцезнаходження затриманого невідоме

Співробітники московської поліції 10 вересня затримали оглядача видання "Новый Кузбасс" Дмитра Шипілова за інтерв'ю про "марш за федералізацію Сибіру" з одним з організаторів акції Артемом Лоскутовим.

Про це друг журналіста Антон Іванов повідомив у своєму "Фейсбуку".

За його словами, 10 вересня він мав зустрітися з Шипіловим на одній зі станцій Ярославського напрямку Московської залізниці, але о 13:20 журналіста затримали на станції "Чкаловська". Зараз зв'язку з Шипіловим немає, його місцезнаходження невідоме. У розмові з "Русской планетой" Іванов зазначив, що раніше співробітники поліції неодноразово зупиняли журналіста в громадському транспорті, однак не затримували його.

Про зникнення Шипілова на своїй сторінці у "Фейсбуці" повідомив і сам Артем Лоскутов, один з організаторів "маршу за федералізацію Сибіру", згодом перейменованого в "марш за дотримання Конституції".

"Сам він говорив, що родом із Кузбасу, але живе тут, оскільки перебуває у федеральному розшуку. Я не розпитував подробиць - Тулєєв з його великою кількістю справ проти журналістів і блогерів подробиць не потребує", - зазначив Лоскутов. Раніше "Независимая газета" повідомляла, що в Кемеровській області Шипілова засудили до 11 місяців громадських робіт за критичне висловлювання про губернатора Амана Тулєєва у власному блозі.

За даними "Русской планеты", раніше співробітники центру "Е" затримували активістів Михайла Пуліна і Марію Катинську, а також журналіста Максима Собеського, які брали участь у підготовці акції. За словами оперативників, їх затримували для того, щоб перевірити на причетність до екстремістських рухів.

Нагадаємо, "марш за федералізацію Сибіру" ще на стадії анонсу набув широкого міжнародного резонансу. Після розміщення інформаційних матеріалів про заплановану на 17 серпня акцію кілька ЗМІ отримали від Роскомнагляду повідомлення про необхідність зняти ці новини із сайтів. Коли сайт Російської служби BBC відмовився це зробити, російські чиновники пригрозили ресурсу блокуванням, що спричинило бурхливу реакцію в західних ЗМІ.

Мережева спільнота також відреагувала на марш дуже емоційно. Багато користувачів Мережі назвали акцію "Майданом", а організаторів звинуватили в сепаратизмі. Водночас самі організатори неодноразово наголошували, що ставляться до ідеї сепаратизму вкрай негативно і домагаються дотримання Конституції РФ і перегляду нинішньої практики міжбюджетних відносин у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram