ГоловнаСвіт

Новий пакет санкцій ЄС проти РФ стосуватиметься нафтових компаній, - Financial Times

Санкції вдарять по "Роснефти", "Транснефти", "Газпромнефти"

Новий пакет санкцій ЄС проти РФ стосуватиметься нафтових компаній, - Financial Times
Фото: EPA/UPG

Новий пакет санкцій проти Росії, підготовлений Євросоюзом, передбачає заборону для російських державних нафтових компаній залучати кошти на європейських ринках капіталу.

Про це пише газета The Financial Times із посиланням на проект нових санкцій, роботу над яким Єврокомісія завершила 3 вересня.

Як зазначає видання, запропоновані обмеження стануть суттєвим розширенням економічних санкцій, які вдарять по низці найбільших енергетичних російських компаній, зокрема по "Роснефти".

Новий пакет санкцій проти РФ у середу передали на розгляд Європейської Ради, до складу якої входять керівники країн-членів Євросоюзу. Ці пропозиції доповнюють ті, що були прийняті 31 липня, і стосуються доступу на ринки капіталів і технологій, а також експорту оборонної продукції та товарів подвійного призначення.

Як пише The Financial Times, Єврокомісія пропонує поширити санкції на російські нафтові компанії, які перебувають під державним контролем, володіють активами понад 27 млрд дол. та отримують понад половину своїх доходів від "продажу або транспортування сирої нафти або нафтопродуктів".

Цим критеріям відповідає найбільша нафтова група в Росії - "Роснефть", а також "Газпромнефть", що є нафтовою філією газового гіганта "Газпром", пише видання.

Обмеження можуть зачепити також компанію "Транснефть", котра володіє найбільшою у світі системою нафтопроводів. Інші російські нафтові компанії - "Лукойл" і "Сургутнефтьгаз", радше за все, не підпадуть під санкції, оскільки є приватними компаніями, зазначає газета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram