ГоловнаСвіт

У РФ спростували інформацію про припинення імпорту урану з Австралії

У "Росатом" повідомили, що поставки австралійського урану в РФ припинилися ще до санкцій

У РФ спростували інформацію про припинення імпорту урану з Австралії
архив
Фото: daypic.ru

Росія з 2012 року не імпортує уран із Австралії і не має з Канберрою жодних контрактів зі ввезення цього матеріалу, заявили в четвер, 4 вересня, представники "Росатому".

Відповідна заява прозвучала після того, як прем'єр-міністр Австралії Тоні Еббот оголосив про припинення експорту урану в Росію через позицію Москви щодо України.

У "Росатом" підкреслили, що єдина поставка австралійського урану до Росії відбулася у 2012 році.

"Це був один контейнер вагою трохи більше ніж 10 тонн. Австралійський уран збагачено на одному з підприємств "Росатому" до енергетичного рівня (до 5%) і продано одній з міжнародних енергетичних компаній з метою подальшого виробництва з нього ядерного палива для АЕС. З 2012 року, ані грама австралійського урану в Росії вже не було, і сьогодні "Росатома" не має контрактних зобов'язань зі ввезення урану з Австралії", - заявили в компанії.

"Щоб краще уявити, що таке 10 тонн урану, зазначимо, що в активній зоні одного російського енергоблоку знаходиться понад 60 тонн урану. Сьогодні "Росатом" посідає друге місце за запасами урану у світі, а уранової сировини російських і зарубіжних родовищ, зокрема, в Казахстані, вистачить для того, щоб забезпечити як внутрішні російські, так і міжнародні проекти "Росатом" на найближчі 100 років", - пояснили представники "Росатом".

Крім припинення поставок урану в Росію, Австралія заборонила поставки озброєння та обладнання для російської нафтогазової сфери, а також закрила доступ російським державним банкам на австралійський ринок капіталу і наклала заборону на інвестиції в Крим або торгівлю з ним.

Раніше Австралія двічі вводила санкції проти громадян Росії та України - в березні і в червні. В'їзд в країну заборонено 62 фізичним особам, в тому числі віце-прем'єрам Дмитру Рогозіну і Дмитру Козаку, голові Ради Федерацій Валентині Матвієнко, спікеру Держдуми Сергію Наришкіну та іншим. Під санкції також потрапили 11 підприємств.

Договір про поставку австралійського урану Москва і Канберра підписали у 2007 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram