ГоловнаСвіт

Росія пообіцяла відповісти на розширення НАТО у Східній Європі

В постпредстві РФ при НАТО вважають, що посилення військової присутності завдасть шкоди стабільності в регіоні

Росія пообіцяла відповісти на розширення НАТО у Східній Європі
Расмуссен

Росія пообіцяла прийняти відповідні заходи у разі розширення НАТО у східному напрямку.

Про це йдеться в мікроблозі постпредставництва Росії при НАТО в Twitter.

"Росія відреагує на кроки НАТО з розширення на схід для забезпечення власної безпеки", - заявили представники російського постпредства, коментуючи інтерв'ю генерального секретаря альянсу Андерса Фог Расмуссена британській газеті The Guardian. На думку представництва, посилення військової присутності НАТО в Східній Європі завдасть шкоди стабільності у регіоні.

На думку російських представників, НАТО розглядає Росію як противника. В постпредстві вважають, що альянсу слід звертати більше уваги на проблеми міжнародної безпеки замість того, щоб "потурати страхам своїх східних союзників".

У ніч проти середи, 27 серпня, генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен розповів про плани розгорнути у Східній Європі нові військові бази у відповідь на події в Україні. Голова альянсу назвав цей крок спробою убезпечити Прибалтику від президента РФ Володимира Путіна. Окрім того, НАТО пообіцяло допомогти Україні модернізувати збройні сили, щоб надати сприяння Києву в протистоянні загрозі з боку Росії.

Нагадаємо, 25 серпня низка країн НАТО, зокрема, Польща, Литва, Латвія і Естонія офіційно звернулися до решти членів Північноатлантичного альянсу з пропозицією націлити систему протиракетної оборони (ЄвроПРО) на Росію. При цьому влада Естонії пізніше відмовилися від ідеї розгортання протиракетного щита НАТО, спрямованого на Росію.

За словами Расмуссена пропозиції щодо посилення військової присутності в країнах Східної Європи можуть бути реалізовані під час саміту НАТО, який пройде з 4 по 5 вересня в Уельсі. Російські дипломати не отримали запрошення на захід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram