ГоловнаСвіт

Голову МВФ звинуватили у злочинній недбалості

Лагард заявила, що не має наміру подавати у відставку з поста глави МВФ

Голову МВФ звинуватили у злочинній недбалості
Кристин Лагард
Фото: EPA/UPG

У Франції висунули звинувачення директору-розпоряднику Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, повідомляє 27 серпня агентство AFP.

Лагард підозрюють у злочинній недбалості на посту міністра фінансів за часів президентства Ніколя Саркозі.

Глава МВФ вже заявила агентству, що через звинувачення, пов'язані зі своєю попередньою діяльністю, не має наміру подавати у відставку з поста глави МВФ.

Крістін Лагард проходить у так званій "справі Тапі". У 1990 році бізнесмен Бернар Тапі взяв у дочірнього банку французького фінансового гіганта "Ліонський кредит" гроші на купівлю частки в компанії "Адідас", а у 1993 році той самий "Ліонський кредит" створив консорціум, який за дорученням Тапі продав його частку в "Адідасі". Насправді, за версією слідства, банк за допомогою офшорної схеми продав компанію сам собі.

У 2003 році Бернар Тапі вимагав компенсацію від банку. Бізнесмен стверджував, що десять років тому консорціум продешевив з продажем. До того моменту "Ліонський кредит" був уже частково під контролем уряду, тому суперечку розглядало міністерство фінансів Франції, яким тоді керувала Лагард.

Зрештою позов передали в приватну арбітражну комісію. У підсумку бізнесмен отримав компенсацію в розмірі €403 млн. Соціалісти звинуватили адміністрацію Саркозі у фінансових махінаціях, і після перемоги на виборах Франсуа Олланд ініціював розслідування у цій справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram