ГоловнаСвіт

Євросоюз розкритикував Росію за вироки у "болотній справі"

У ЄС вироки вважають "надмірними, зважаючи на характер злочинів, які інкримінують засудженим"

Євросоюз розкритикував Росію за вироки у "болотній справі"
Кэтрин Эштон
Фото: polblog.ru

Євросоюз розкритикував нещодавні вироки шістьом активістам, які брали участь в антиурядових протестах на Болотній площі в Москві у травні 2012 року.

Активісти отримали до 4,5 року колонії за обвинуваченням в участі у масових заворушеннях. Суд виніс вироки в липні і серпні цього року.

Протести, які жорстоко розігнали, пройшли напередодні інавгурації президента Росії Володимира Путіна у травні 2012 року.

У заяві офісу верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон сказано: "Як ми вже неодноразово заявляли, вироки є не тільки надмірними, зважаючи на характер злочинів, які інкримінують активістам, але також перешкоджають реалізації права на свободу зібрань та висловлювання думок у Росії".

Євросоюз закликає Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, зокрема "права на чесний судовий розгляд і повагу до свобод висловлювання думок і зібрань".

Нагадаємо, у травні Замоскворецький суд Москви виніс вирок підсудним у "болотній справі". Олександра Гаскарова, Олександра Марголіна та Іллю Гущина засудили до позбавлення волі на строк від 2,5 до 3,5 року. Олена Кохтарєва отримала три роки і три місяці позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на три роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram