ГоловнаСвіт

Пентагон відзвітував про знищення сирійської хімічної зброї

Ліквідація сирійської програми розвитку бойових отруйних речовин триває

Пентагон відзвітував про знищення сирійської хімічної зброї
Фото: syria.t30p.ru

Сирійську хімічну зброю на борту американського судна Cape Ray знищено.

Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, повідомляється на сайті відомства.

За словами Кірбі, знищено "найнебезпечніші хімічні речовини із заявленого сирійського арсеналу". Капітана Cape Ray привітав телефоном міністр оборони США Чак Хейгел.

Роботу міжнародного співтовариства щодо повної ліквідації сирійської програми розвитку хімічної зброї ще не завершено. Однак, на думку міністра, знищення хімічної зброї - "чітка демонстрація того, чого можна досягнути, коли дипломатію підкріплює готовність використовувати військову силу".

Президент США Барак Обама заявив, що знищення хімічного арсеналу Сирії стало можливим завдяки сприянню міжнародних організацій і цілої низки країн, серед яких Росія і Китай.

"Ми дякуємо нашим союзникам і партнерам - Данії, Норвегії, Італії, Фінляндії, Німеччині і Великобританії - за їх ключовий внесок в цю місію, і ми цінуємо допомогу Росії і Китаю", - йдеться в заяві Обами, опублікованій на сайті Білого дому. Водночас, за словами президента США, "виникають серйозні питання з приводу прогалин і невідповідностей в заявці Сирії в ОЗХЗ (з приводу хімічного арсеналу), і також у зв'язку з теперішніми заявами про застосування (хімічної зброї)".

Сирійська влада погодилися на пропозицію США і Росії знищити своє хімічну зброю після того, як Вашингтон і деякі його союзники пригрозили Дамаску військовою операцією в Сирії. Військовий удар мав стати відповіддю на використання сирійської армією отруйних речовин під Дамаском в серпні 2013 року.

У вересні 2013 року сирійська влада передала ООН інформацію про свої арсенали з хімічною зброєю, щоб їх перевірили інспектори. У листопаді Сирія знищила все своє обладнання для виробництва хімічної зброї, тим самим завершивши перший етап роззброєння.

Роботи зі знищення хімічних речовин з Сирії на судні Cape Ray в Середземному морі почалися на початку липня.

У Сирії з березня 2011 року триває збройний конфлікт, що забрав, за інформацією ООН, життя понад 170 тисяч людей. Урядовим військам протистоять загони бойовиків, що належать до різних збройних формувань. Найактивнішими є бойовики угруповання "Ісламська держава", які на початку червня очолили наступ на північні і західні райони Іраку і оголосили 29 червня про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних їй територіях в Іраку і Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram