ГоловнаСвіт

ЄС має намір штрафувати порушників санкцій проти РФ

Цього тижня ЄС запровадив низку санкцій проти Росії

ЄС має намір штрафувати порушників санкцій проти РФ
Фото: podrobnosti.ua

Країни-члени Євросоюзу повинні розробити штрафи за невиконання економічних санкцій проти Росії.

Про це йдеться в офіційному журналі ЄС, повідомляє "Радіо Свобода".

"Держави-члени повинні розробити правила відповідних штрафів за порушення забезпечення цих норм. Вони повинні вжити всіх необхідних заходів для гарантування, що ці норми імплементовані", - йдеться в повідомленні.

П'ять з провідних банків Росії - "Сбербанк", "ВТБ Банк", "Газпромбанк", "Внешэкономбанк" і "Россельхозбанк" - потрапили в четвер під нові обмежувальні заходи Європейського Cоюзу через дії Росії на дестабілізацію становища на Сході України. Їх назви опубліковано в офіційному журналі ЄС. Ці санкції набули чинності в п'ятницю, 1 серпня, вони забороняють громадянам і компаніям із країн Євросоюзу здійснювати операції з фінансовими інструментами з терміном погашення понад 90 днів цих банків, їхніх філій і банків, які діють від їхнього імені. Крім того, в офіційній публікації викладено подробиці накладеного ембарго на імпорт і експорт зброї та споріднених матеріалів з і в Росію, а також експорту в РФ або для російських Збройних сил товарів подвійного призначення і технологій для військового використання.

Також у виданні перелічено обладнання та технології, пов'язані з енергетикою - на їх експорт у Росію також вводять обмеження: вони вимагатимуть попереднього схвалення відповідних органів країн-членів ЄС. Експортні ліцензії не будуть надані, якщо вони стосуватимуться розвідки і видобутку нафти в глибоководних регіонах, в Арктиці або видобутку сланцевої нафти.

У середу ЄС уже ввів низку інших санкцій проти Росії за її дії щодо Криму і сходу України. Там йшлося про персональні санкції проти низки осіб, наближених до президента Росії Володимира Путіна, а також проти декількох ватажків сепаратистів, які діють у частині Донбасу. Також до списку потрапили російська оборонна компанія, авіакомпанія, що здійснює польоти в Криму, і російський банк, який діє в окупованому Криму.

Окремі санкції ЄС, оголошені вчора, стосуються і незаконно анексованих Росією українських Криму і Севастополя. Євросоюз заборонив нові інфраструктурні інвестиції на цих територіях у галузях транспорту, телекомунікацій, енергетики та видобутку природних ресурсів. Також про нові санкції проти Росії оголосили США і кілька інших країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram