ГоловнаСвіт

У Конгресі США запропонували визнати Україну військовим союзником (оновлено)

Росія, згідно із запропонованим конгресменами законопроектом, є агресором у конфлікті на сході України

У Конгресі США запропонували визнати Україну військовим союзником (оновлено)
Фото: prousa.ru

Десять конгресменів від Республіканської та Демократичної партій внесли в Палату представників Конгресу США законопроект, спрямований на надання американської військової підтримки українському уряду, повідомляє прес-служба одного з авторів документа, республіканця від штату Пенсильванія Джима Герлака (Jim Gerlach).

"Докази, надані американською та українською розвідками, не залишають сумнівів, що сепаратисти та наймані головорізи, озброєні високотехнологічною російською зброєю, несуть хаос і нестабільність. Двопартійний законопроект, який ми сьогодні внесли на розгляд, є черговим важливим кроком, який доводить намір Сполучених Штатів допомогти нашим українським союзникам у справі становлення України як повноцінної демократичної держави", - заявив Герлак.

Згідно із цим законопроектом, Україну слід визнати основним союзником поза блоком НАТО для того, щоб на деякий час надати їй натовські гарантії безпеки.

Росія, на думку авторів документа, є агресором у конфлікті на сході України, а президент РФ Володимир Путін відмовляється використовувати свій вплив, щоб покласти край насильству та нестабільності в регіоні.

У прес-службі конгресмена зазначають, що українське лобі у США підтримало цей законопроект.

Цей законопроект може стати законом після розгляду Комітетом з питань Збройних сил США, Комітетом із закордонних справ і Постійним спеціальним комітетом Палати представників з розвідки, після чого його повинні одностайно схвалити обидві палати Конгресу і підписати президент США Барак Обама.

Президент має підписати законопроект протягом десяти днів, однак якщо цього не буде, то він автоматично стає законом без підписання. У разі використанні президентом права вето Конгрес може 2/3 голосів від кожної палати подолати його й ухвалити закон в нинішній редакції.

Раніше президент України Петро Порошенко говорив про те, що Київ може попросити у Вашингтона статус основного союзника поза НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram