ГоловнаСвіт

Російських опозиціонерів посадили на 4,5 року

Удальцова і Развозжаєва звинуватили в організації масових заворушень на Болотній площі в Москві

Російських опозиціонерів посадили на 4,5 року
Фото: EPA/UPG

Опозиціонери Сергій Удальцов і Леонід Развозжаєв отримали по 4,5 року позбавлення волі за організацію масових заворушень на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року.

Про це йдеться у вироку, оголошеному в четвер, пише "Интерфакс".

Развозжаєва також визнано винним у незаконному перетині державного кордону, за що суд ухвалив стягнути з нього штраф у розмірі 150 тис. руб. Крім того, згідно з вироком суду, з обох фігурантів буде стягнуто за 12,9 тис. руб. як відшкодування судових витрат свідкам з різних регіонів Росії, які давали свідчення на процесі. Опозиціонери відбуватимуть покарання в колонії загального режиму.

Про те, що Мосміськсуд визнав Удальцова і Развозжаєва винними в організації масових заворушень на Болотній площі, стало відомо вдень 24 липня. Читання вироку тривало більше восьми годин. Захист опозиціонерів вже заявив, що оскаржить вирок.

Держзвинувачення в ході дебатів сторін просило суд засудити опозиціонерів до восьми років позбавлення волі кожного, а також стягнути з Развозжаєва штраф у розмірі 150 тисяч рублів за незаконний перетин кордону. Підсудні та їх захист наполягали на незаконності та заполітизованості процесу і просили суд винести виправдальний вирок.

Нагадаємо, справу про масові заворушення було порушено на підставі матеріалу фільму "Анатомія протесту-2", показаного в ефірі телеканалу НТВ 5 жовтня 2012 року. У цьому фільмі показано зроблений прихованою камерою відеозапис зустрічі Удальцова з грузинським бізнесменом Гіві Таргамадзе, під час якої нібито обговорювалася можливість організації революції в Росії. У кадр потрапили також Лебедєв і Развожаєв.

Удальцов відкинув всі звинувачення авторів фільму, назвавши їх маячнею. Грузинський політик, у свою чергу, заявив, що не знайомий з лідером "Лівого фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram