ГоловнаСвіт

Бойовики в Іраку захопили склад урану

Втім, у США вважають, що підстав для значних побоювань немає

Бойовики в Іраку захопили склад урану
беспорядки в Рамади
Фото: EPA/UPG

Бойовики захопили склади урану при науково-дослідницькому інституті міста Мосул в Іраку.

Про це повідомляє CNN із посиланням на лист іракської влади в ООН.

У повідомленні наголошують, що в руки сунітських угруповань потрапили близько 40 кілограмів урану, який учені використовували з дослідницькою метою. Влада Іраку побоюється, що бойовики використають ці матеріали для виробництва зброї або продадуть їх за кордон.

Водночас два американських чиновники повідомили CNN, що вважають такі побоювання безпідставними. За їхніми словами, що уран, що потрапив до рук бойовиків, не збагачений до рівня, необхідного для створення ядерної зброї.

Ситуація в Іраку загострилася на початку червня. Бойовики сунітської організації "Ісламська держава Іраку і Леванту" захопили кілька населених пунктів на північному заході країни, зокрема Мосул, що є другим за величиною містом у державі. Після цього

ісламісти створили на захопленій території халіфат і оголосили про намір узяти штурмом Багдад.

Зараз тривають бої між бойовиками й урядовими силами, які намагаються відбити захоплені міста. За офіційними даними, за червень в Іраку було вбито майже 2 тис. осіб, майже півтори тисячі з яких - цивільні. Про готовність надати владі Іраку військову допомогу вже заявили США і Тегеран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram