ГоловнаСвіт

Саркозі висунули звинувачення в корупції

Екс-президента допитували 15 годин

Саркозі висунули звинувачення в корупції

Слідчі пред'явили офіційне звинувачення в корупції колишньому президентові Франції Ніколя Саркозі.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на Франс Прес.

Екс-президента Франції підозрюють у тому, що він використовував свої зв'язки, щоб отримати закриту інформацію у скандальній судовій "справі Бетанкур", фігурантом якої він був, допоки з нього не зняли звинувачення.

Аналогічне звинувачення висунули адвокатові Саркозі - Тьєррі Ерзогу. Саме він, на думку слідчих, був головною єднальною ланкою з помічником генерального прокурора Касаційного суду, який в обмін на обіцянку високої посади в Монако постачав Ерзогу закриту інформацію про перебіг розслідування "справи Бетанкур".

Відправною точкою для пред'явлення чергових звинувачень Саркозі став судовий розгляд, розпочатий у квітні 2013 року. Йшлося про можливу участь колишнього лівійського лідера Муамара Каддафі у фінансуванні президентської кампанії Саркозі 2007 року. Розслідуючи обставини цієї історії, судові слідчі вирішили поставити мобільний телефон Саркозі на прослуховування, яке тривало близько дев'яти місяців.

Даних безпосередньо в "лівійській справі" - про ймовірне "спонсорування" президентської кампанії Саркозі скинутим Каддафі - не зібрали. Однак з'ясували, що адвокат колишнього президента Тьєррі Ерзог перебував у постійному контакті з високопосадовим інформатором з-поміж суддів в іншому скандальному сюжеті, у "справі Бетанкур". Саркозі  звинуватили в тому, що він скористався слабким здоров'ям власниці парфумерної імперії "Л'Ореаль" Ліліан Бетанкур, аби отримати від неї великих сум грошей на виборчу кампанію. Однак у жовтні 2013-го всі звинувачення з екс-президента зняли.

Тепер Саркозі знову у статусі обвинуваченого. Цьому передував тривалий допит, що почався у вівторок вранці й закінчився пізно ввечері - загалом близько 15 годин. Для надання свідчень колишнього президента Франції доправили під вартою.

У разі визнання провини Саркозі за статтею "Торгівля впливом" йому може загрожувати термін до 10 років і штраф на суму близько 200 тис. євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram