ГоловнаСвіт

Єврокомісар зажадав заморозити "Південний потік"

До поки він не буде відповідати нормам Євросоюзу

Єврокомісар зажадав заморозити "Південний потік"
Эттингер
Фото: www.lenta.ru

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що роботи над газопроводом "Південний потік" потрібно призупинити, допоки він не буде відповідати нормам Євросоюзу.

Про це 25 червня повідомляє РИА Новости.

Раніше Еттінгер заявляв, що ЄС не проти "Південного потоку", але щоб його будівництво розморозили, Росія повинна визнати норми Третього енергопакету. Згідно із цим документом, власниками магістральних трубопроводів на території ЄС не можуть бути газовидобувні компанії. Таким чином, проект будівництва трубопроводу не відповідає цим стандартам.

Незважаючи на неврегульоване питання будівництва газопроводу, 24 червня "Газпром" і австрійська корпорація OMV підписали угоду акціонерів спільної компанії South Stream Austria, що визначає принципи роботи в реалізації "Південного потоку" на території Австрії. Акціонерами South Stream Austria є "Газпром" і OMV на паритетних засадах. Австрійці неодноразово закликали ЄС прискорити реалізацію проекту.

ЄС, зі свого боку, тиснув на декотрих своїх членів, щоб загальмувати будівництво. 8 червня Болгарія призупинила діяльність у межах проекту через запит, що надійшов з Єврокомісії.

Нагадаємо, напередодні президент РФ Володимир Путін звинуватив США у спробі зірвати проект "Південний потік".

"Південний потік" - газопровід, завданням якого є транспортування газу через Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію та Італію. Будівництво "Південного потоку" стартувало 7 грудня 2012 року в районі Анапи. Здача в експлуатацію першої нитки призначена на кінець 2015-го. Очікують, що загальна потужність усіх ниток газопроводу перевищить 60 мільярдів кубометрів газу на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram