ГоловнаСвіт

Німеччина назвала умови успішного врегулювання кризи на сході України

Штайнмайєр запропонував залучити представників РФ до роботи моніторингової місії ОБСЄ

Німеччина назвала умови успішного врегулювання кризи на сході України
Штайнмайер
Фото: zn.ua

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр назвав кілька умов, які, на його думку, сприятимуть успішному врегулюванню ситуації на сході України.

Про це він сказав на брифінгу після зустрічі з президентом Петром Порошенком.

За словами Штайнмайєра, успішне вирішення українського конфлікту стане можливим у разі припинення вогню з боку сепаратистів. При цьому міністр нагадав, що президент Петро Порошенко запропонував конкретний план з врегулювання ситуації на сході України.

"Для успішної реалізації цього плану необхідні відповідні сигнали. Необхідно щоб перемир'я і припинення вогню було здійснено не тільки з боку сил безпеки України, а й також з боку повстанців", - сказав Штайнмайєр.

Для цього необхідно, підкреслив він, щоб Росія була готовою до розвитку ефективної співпраці в рамках Ради безпеки ООН.

Окрім цього Штайнмайєр відзначив, що доцільним є залучення представників Росії до роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. У цьому зв'язку він також сказав, що необхідно розглянути питання з приводу того, наскільки успішним може бути співпраця України і Росії в здійсненні спільного контролю державного кордону.

Окрім того, він підкреслив важливість того, наскільки Росія готова до співпраці в рамках роботи моніторингової місії ОБСЄ. На закінчення він зазначив, що Україні слід повернути контроль над своїм кордоном, який було втрачено на окремих прикордонних пунктах.

Ще однією необхідною умовою для успішного вирішення ситуації в Україні Штайнмайєр назвав звільнення представників місії ОБСЄ.

"Хочу сказати, що той, хто чекає результатів та успіхів від роботи розширеної спостережної місії ОБСЄ, від роботи міжнародних спостерігачів в Україні, повинен пам'ятати про те, що на це можна розраховувати тільки за умови звільнення спостерігачів ОБСЄ", - сказав Штайнмайєр.

Міністр зазначив, що тепер залишається чекати, наскільки реально може бути досягнення перемир'я і припинення вогню, і яку роль у цьому процесі можуть відігравати представники ОБСЄ.

Нагадаємо, четверо представників місії ОБСЄ зникли в Донецькій області 26 травня. Ще четверо представників місії зникли в Луганській області 29 травня.

В СБУ заявили, що четверо представників ОБСЄ в Луганській області були викрадені російськими козаками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram