ГоловнаСвіт

У Криму і Севастополі припинено обіг гривні

Із 1 червня гривня матиме на півострові статус іноземної валюти

У Криму і Севастополі припинено обіг гривні
Фото: union-report.ru

У Криму та Севастополі в неділю, 1 червня, припинено обіг національної валюти України - гривні.

Поправки до федерального конституційного закону "Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим і міста федерального значення Севастополя" Держдума схвалила 16 травня, Радфед затвердив закон 21 травня.

Згідно з текстом документа, на територіях Криму і міста Севастополя обіг гривні та здійснення розрахунків у готівковій та безготівковій формах у гривнях допускали тільки до 1 червня 2014 року. Починаючи із цієї дати, гривня буде мати статус іноземної валюти.

До 1 червня обмін гривень на рублі в банках на території півострова здійснювали за офіційним курсом, установленим Банком Росії. Відтепер обмін гривень на рублі проводитимуть за курсом, установленим кредитними організаціями самостійно.

Згідно з попередньою редакцією ФКЗ, обіг гривні та здійснення розрахунків у готівковій і безготівковій формах у гривнях допускали в Криму і Севастополі до 1 січня 2016 року, а особливий порядок обміну валюти мав існувати до 1 січня 2015 року.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив про необхідність увести рубль на території Криму і Севастополя прискореними темпами. Цей крок Путін пояснив поганою комунікацією між банками, що працюють на півострові, й установами в Україні. За його словами, представники найбільших банків країни, зокрема ПриватБанку та Ощадбанку, не йдуть назустріч новій владі й обмежують обіг гривні. Зазначимо, що Національний банк ще 6 травня заборонив банкам України здійснювати діяльність у Криму до завершення російської окупації.

Нагадаємо, 21 травня державний Ощадний банк заявив, що "самооборона" Криму вивезла 32,45 млн гривень зі сховища Ощадбанку. В Ощадбанку наголосили, що ці кошти були призначені для виплат найменш соціально захищеним верствам населення.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram