ГоловнаСвіт

Німеччина сподівається, що національний діалог в Україні дозволить роззброїти сепаратистів

МЗС ФРН стурбоване "небезпечною та загрозливою" ситуацією у деяких українських регіонах

Німеччина сподівається, що національний діалог в Україні дозволить роззброїти сепаратистів
Штайнмайер
Фото: zn.ua

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у вівторок, 13 травня, висловив сподівання, що національний діалог в Україні дозволить роззброїти проросійських сепаратистів та поліпшити атмосферу в країні напередодні виборів. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Штайнмаєр зустрівся з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком в аеропорту Києва, після чого попрямував до Одеси, де 2 травня на проукраїнську ходу напали озброєні люди. Після цього сутички перенеслися на Куликове поле. У Будинку профспілок, де знаходилося багато людей, виникла пожежа, під час якої загинуло кілька десятків людей. Загальна кількість жертв одеських заворушень наближається до 50.

За словами Штайнмаєра, ситуація в деяких регіонах України залишається "небезпечною та загрозливою", тому він стурбований безпекою виборців, які повинні взяти участь у президентських виборах 25 травня.

"Ми також підтримуємо ваші зусилля із запуску національного діалогу тут, у вашій країні, шляхом проведення круглих столів на центральному рівні та в регіонах", - сказав німецький міністр на спільній прес-конференції з Яценюком.

"Я сподіваюся, що в цих умовах можна вжити заходів, які дозволять повернути окуповані будівлі та  роззброїти незаконні угруповання і відновити монополію держави на насильство", - зазначив Штайнмаєр.

Яценюк, у свою чергу, подякував колишньому німецькому дипломату Вольфгангу Ішингеру, організатору щорічної Мюнхенської конференції з безпеки, за готовність стати співведучим "круглого столу", який Київ може почати вже 14 травня. Поки що невідомо, які саме групи будуть брати участь у переговорах, проте виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов заявив, що проросійські терористи в них брати участь не зможуть. Москва, між тим, наполягає на тому, що переговори не можуть бути успішними без прямого діалогу між Києвом та сепаратистами.

Раніше у вівторок ОБСЄ розпочала реалізацію "дорожньої карти" щодо України. Вона заснована на чотирьох пунктах: відмова від насильства, роззброєння, національний діалог та проведення президентських виборів 25 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram