ГоловнаСвіт

The Guardian виявив на своєму сайті проросійських тролів

Британське видання вважає хвилю антиукраїнських коментарів організованою прокремлівською кампанією

The Guardian виявив на своєму сайті проросійських тролів

Модератори сайту відомого британського видання The Guardian, які щодня мають справу з 40 тис. коментарів користувачів, вважають, що на сайті ведеться організована прокремлівська кампанія. Про це повідомляється в блозі Кріса Елліота, одного з редакторів сайту.

За словами Еліота, тролінг на сайті спостерігався і раніше, проте свого піку він сягнув на тлі української кризи. При цьому, зазначив він, можливістю того, що ведеться проплачена кремлівська кампанія, стурбовані не тільки редактори сайтів, але і багато користувачів. На їхню думку, мета таких коментарів - очорнити в образливих висловах будь-якого критика політики Росії чи президента Володимира Путіна.

Елліот також вказав на той факт, що в останні дні редактори сайту отримують дедалі більшу кількість скарг від читачів і журналістів.

"В останні тижні мене неймовірно засмучує і розчаровує ваша нездатність ефективно справлятися з "нашистськими" тролями, які невпинно публікують пропутінську пропаганду в коментарях на тему про протистояння України і Росії", - говорить одна з таких скарг.

Журналісти та читачі сайту вказують на те, що тексти коментарів часто повторюються, немов написані за шаблоном, а самі коментарі активно "рекомендуються" іншим користувачам. Значна частина з них вказують на те, що більшість сторінок, з яких публікуються коментарі проросійського характеру, були створені після лютого 2014 року.

Думку Еліота з приводу походження проросійських коментарів поділяє і колишній кореспондент The Guardian у Москві Люк Хардінг, якого 2011 року вислали з Росії. За його словами, публікація таких коментарів "це феномен, який добре зарекомендував себе в Росії".

Елліот нагадує про те, що в лютому 2012 року The Guardian повідомляла про електронне листування Василя Якименка, колишнього федерального комісара молодіжного руху "Наші", а також його прес-секретаря Христини Потупчик та інших активістів руху, в якому йшлося про пошук журналістів і блогерів, готових писати необ'єктивні матеріали про політику Путіна. Про це стало відомо після злому електронної пошти "нашистів" анонімною групою активістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram