ГоловнаСвіт

У Китаї чоловіка засудили до 10 років в'язниці за видачу військових таємниць

Пекін стурбований безпекою китайської військової документації в Інтернеті

У Китаї чоловіка засудили до 10 років в'язниці за видачу військових таємниць

Китайський суд засудив до 10 років позбавлення волі чоловіка, який передавав секретні військові документи і фотографії іноземному шпигунові, повідомляє 5 травня агентство Рейтер з посиланням на китайські державні ЗМІ.

Відтоді, як минулого року стало відомо, що уряд США шпигував за однією з провідних китайських телекомунікаційних компаній, влада КНР займається посиленням своєї безпеки в Інтернеті.

Засуджений на прізвище Лі спілкувався з іноземним розвідником через популярну в Китаї систему миттєвого обміну повідомленнями, уточнюють державні ЗМІ.

За даними газети China Daily, Лі передав шпигунові 13 секретних документів другого рівня секретності (в КНР таких рівнів усього три) і 10 - третього. Документи були, зокрема, секретними військовими журналами й містили інформацію про військові бази в південній провінції Гуандун, уточнює видання. При цьому якій саме країні передавалася інформація, не уточнюється.

Китайське військове керівництво вже заявило, що стикнулося зі "складним" завданням підтримки секретності, особливо враховуючи широке використання Інтернету та мобільного зв'язку, і необхідністю забезпечити безпеку військової документації.

Офіційне друковане видання ЦК КПК "Женьмінь жибао" повідомляє, що Лі працював в неназваному прибережному місті, коли з ним зв'язався користувач китайської системи миттєвого обміну повідомленнями QQ, який стверджував, що він жінка. За місяць вони стали друзями, після чого з'ясувалося, що користувач, якого газета називає "шпигун з-за кордонів Китаю", виявився чоловіком.

Іноземний агент під нікнеймом Flying Brother ("Літаючий брат") можливо заплатив, щоб підписатися на секретні військові видання через Національну бібліотеку Китаю. Завдяки цьому шпигунові вдалося отримати велику кількість інформації про розвиток китайських військових баз і фотографії військового спорядження, зазначає "Женьмінь жибао".

"Це становить серйозну небезпеку для безпеки армії нашої країни", - підкреслюється в офіційному виданні ЦК КПК.

За даними газети, "Літаючий брат" розшукував любителів військової тематики онлайн і зібрав близько 40 співрозмовників по всьому Китаю, щоб отримати необхідну йому військову інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram