ГоловнаСвіт

Влада Росії хоче отримати необмежені можливості для цензури в Інтернеті

Основне завдання реформи Рунету влада вбачає в "захисті національних інтересів"

Влада Росії хоче отримати необмежені можливості для цензури в Інтернеті
Фото: digit.ru

Робоча група при адміністрації президента РФ Володимира Путіна готує реформу регулювання російського сегменту Інтернету (Рунету), повідомляє 29 квітня  "Коммерсантъ".

Передбачають, якщо всі описані пропозиції реалізують, то і вміст Рунету, і доступ до іноземних сайтів для російських користувачів будуть регулюватися владою РФ.

Джерела видання повідомили, що ініціатори реформи обговорюють введення фільтрації контенту на всіх рівнях мереж передачі даних, заборону на розміщення DNS-серверів доменів .RU і .РФ за межами Росії та заборону на приєднання регіональних і місцевих мереж передачі даних до зарубіжних інтернет-мереж.

Пропонують примусово ввести в Росії три рівні мереж передачі даних: місцевий, регіональний і загальноросійський. Пропуск всього трафіку регіональних і місцевих операторів здійснюватиметься виключно через мережі загальноросійських операторів. На всіх рівнях усіх мереж передачі даних запровадять фільтрацію контенту, також заборонять розміщення DNS-серверів доменів .RU і .РФ за межами російської території.

Крім того, нібито існує ідея позбавити повноважень Координаційний центр доменів .RU і .РФ і передати його функції уповноваженому федеральному органу виконавчої влади. Робоча група пропонує зробити предметом ліцензування мережі зв'язку та діяльність з переведення URL-адрес в IP-адреси і назад.

Експерти "Коммерсанта" вважають, якщо такі норми введуть, держава отримає необмежені можливості для цензури в Інтернеті. Для користувачів це обернеться підвищенням цін і зниженням якості доступу в Інтернет, оскільки ускладнить роботи оптимізації трафіку і призведе до виходу з ринку невеликих компаній і зарубіжних операторів.

Водночас прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив "Коммерсанту", що про існування робочої групи та про її пропозиції "вперше чує".

"Я не думаю, що такі примітивістські підходи можуть узяти гору. Основне завдання - це забезпечити захист національних інтересів, але при цьому не знижуючи темпів розвитку, не знижуючи атмосферу конкуренції. В умовах монополій ефективний розвиток, ефективна конкуренція неможливі", - зазначив Пєсков.

Помічник президента РФ Ігор Щеголев від коментарів виданню відмовився. Також цю тему не взялися обговорювати в компаніях "Яндекс", Mail.ru Group, Rambler & Co, "Google Россия", МТС, "Ростелеком", "Мегафон", " Вимпелком" і Мінкомзв'язку.

На зустрічі з учасниками санкт-петербурзького першого медіа-форуму 24 квітня Володимир Путін заявив, що Інтернет виник "як спецпроект ЦРУ, так і розвивається". Тоді ж Путін назвав "Яндекс" проектом із спочатку західним впливом, а також зазначив, що Росія повинна захищати інформацію на серверах на своїй території. Протягом доби після цього російський пошуковик втратив близько $1 млрд капіталізації через падіння вартості акцій.

Нагадаємо, 22 квітня Держдума прийняла "антитерористичний пакет" законопроектів. Другий набір поправок регулює правила реєстрації сайтів у Роскомнагляді. Блогерів зобов'яжуть перевіряти інформацію перед публікацією і вказувати свої контактні дані на сайтах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram