ГоловнаСвіт

МЗС РФ звинуватило НАТО в антиросійській пропаганді

Москва побоюється, що альянс зможе перехоплювати російські міжконтинентальні балістичні ракети

МЗС РФ звинуватило НАТО в антиросійській пропаганді

МЗС РФ заявило, що НАТО перевершило свою пропаганду часів агресії проти Югославії, зробивши Росію винною в кризі в Україні. Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті відомства.

Із заяви випливає, що в останні дні Північноатлантичний альянс опублікував ряд матеріалів, включаючи документ "Російські звинувачення - як насправді?", в якому спробував покласти відповідальність за кризову ситуацію в Європі на Росію.

Однак у МЗС стверджують, що, незважаючи на розбіжності, такі як розширення НАТО, будівництво ПРО та недотримання альянсом норм міжнародного права, Росія весь цей час продовжувала чесно розвивати співпрацю з альянсом в сферах спільних інтересів, роблячи зусилля з усунення спадку холодної війни.

"Після закінчення холодної війни з нашого боку робилися послідовні кроки щодо зниження військової напруженості в Євроатлантиці, скорочення звичайних озброєнь в Європі. Росія взяла на себе зобов'язання колишнього СРСР та вивела війська з країн Східної Європи і Балтії. Ми повністю виконали Договір щодо ліквідації ракет середньої і малої дальності", - свідчить повідомлення.

Російські дипломати також наполягають на тому, що НАТО порушило Римську декларацію 2002 року, яка є основною для постійного діалогу з питань безпеки в Раді Росія - НАТО (РРН).

"У 2008 році НАТО по суті стало на бік Грузії, яка розв'язала збройний конфлікт у Південній Осетії. Тоді ж країни альянсу" заморозили "відносини з Росією через порушення Римської декларації 2002 року", - підкреслили в МЗС.

У заяві також йдеться про те, що після приходу до влади в США адміністрації Барака Обами, загальний курс на "перезавантаження" відносин з Росією відкрив певні можливості для налагодження взаємодії в протиракетній області. МЗС, зокрема, посилається на спільну заяву щодо ПРО президентів Росії та США, прийняте в Москві 6 липня 2009 року. У цьому документі обидві країни висловили готовність до рівноправної та взаємовигідної протиракетної співпраці. Крім того, російським та американським експертам було доручено провести спільний аналіз ракетних викликів та підготувати відповідні рекомендації.

"Американці віддали перевагу іншому шляху. 17 вересня 2009 президент США Барак Обама оголосив про "поетапний адаптивний підхід" до розміщення протиракетних засобів США в Європі. Таким чином, Вашингтон почав розгортати в Європі систему ПРО всупереч нашій заклопотаності. А підстав для цього у нас більш ніж достатньо - згідно з розрахунками експертів, до 2018-2020 років європейський сегмент ПРО США за сприяння союзників з НАТО вийде на рівень, що дозволяє здійснювати перехоплення російських міжконтинентальних балістичних ракет" , - стверджує російське МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram