ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Влада РФ розгляне штрафні санкції проти Visa і MasterCard

У Держдумі побоюються, що платіжні системи можуть відмовитися виплачувати штраф

Влада РФ розгляне штрафні санкції проти Visa і MasterCard
Фото: obozrevatel.com

Центральний банк Росії готовий у разі доопрацювання поправок до закону "Про національну платіжну систему" розглянути введення відповідальності платіжних систем в разі призупинення ними обслуговування банківських карток фізичних осіб. Про це йдеться в офіційній відповіді першого заступника голови ЦБ Олексія Симановського на запит заступника голови комітету Держдуми з бюджету і податків Оксани Дмитрієвої.

Текст листа є в редакції російського видання "Известия".

Дмитрієва зажадала від ЦБ компенсувати збитки громадян, які постраждали від дій платіжних систем. Після оголошення санкцій мінфіном США проти російських громадян і компаній платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговування карт, емітованих банком "Россия" і його "дочками" - Собинбанком й ИнвестКапиталБанком, а також СМП Банком. За оцінкою ЦБ, унаслідок дій міжнародних систем постраждали декілька сотень тисяч банківських клієнтів.

За словами Симановського, чинна редакція закону про національну платіжну систему "не передбачає компенсації втрат власників карток", тому питання про доцільність поширення відповідальності оператора платіжної системи на клієнтів- фізосіб "може бути предметом розгляду" під час доопрацювання для другого читання законопроекту з поправками в закон "Про національну платіжну систему".

Крім того, незважаючи на те, що, за законом, з 1 липня 2014 року розрахункові центри платіжних систем повинні знаходитися тільки на території РФ, міжнародні платіжні системи придумали схему, як оминути цю вимогу, вказав Симановський. Зокрема, правилами Visa і MasterCard передбачено, що для формального виконання вимог закону розрахунки здійснюватимуть їхні дочірні російські юрособи, однак для цього використовуватимуть "програмно- технічні засоби іноземних операційних центрів, що зберігає залежність від них" і банків, і фізосіб.

У комітеті Держдуми з фінансового ринку "Известия" повідомили, що відповідні поправки депутати вже розробили - цього тижня їх внесе заступник голови комітету Анатолій Аксаков. За його словами, суть поправок у тому, що ЦБ наділяють правом штрафувати платіжні системи пропорційно сумі неперевірених транзакцій. "Якщо не було проведено операцій у розмірі мільярд рублів, то штраф повинен становити мільярд рублів", - наголосив Аксаков.

Дмитрієва ж зазначила, що штрафи не працюватимуть, поки не вироблять систему їх стягнення. "Поки що не зрозуміло, як діяти, якщо штраф накладено, але Visa і MasterCard відмовляться їх платити, - зазначила вона. - На жаль, коли ці платіжні системи входили на російських ринок, з ними не було укладено жодних договорів, не було жодних правил, які регулювали б їхню діяльність на території РФ, на відміну, наприклад, від іноземних банків. Тому було б ефективніше повернутися до розробки цих правил і, якщо буде необхідно, провести переліцензування платіжних систем".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram