ГоловнаСвіт

Іспанський суд вважає референдум про незалежність Каталонії антиконституційним

Ідею відокремлення автономного регіону від Іспанії підтримують близько 80% каталонців

Іспанський суд вважає референдум про незалежність Каталонії антиконституційним
архив
Фото: tsn.ua

Конституційний суд Іспанії 25 березня оголосив рішення парламенту автономної області Каталонія про проведення референдуму про незалежність, що суперечить конституції країни, повідомляє агентство AFP.

За словами суддів, згідно з основним законом країни, окремий регіон Іспанії не може в односторонньому порядку оголосити референдум про самовизначення. При цьому, за словами служителів Феміди, визнання права каталонців самостійно вирішувати свою долю конституції не суперечить, відзначає euronews.

Таким чином, референдум про незалежність, який хоче провести Каталонія, можливий, але тільки після внесення змін до конституції країни.

Парламент Каталонії проголосував за винесення питання про відокремлення автономної області на референдум у січні 2014 року.

Незалежності Каталонії домагається владний блок "Конвергенція і Союз", який очолює прем'єр-міністр регіону Артур Мас. Перед цим він заявив: якщо Мадрид відмовить у  проведенні референдуму, голосування проведуть методом оповіщення.

Результати останніх соцопитувань показують, що ідею референдуму підтримують близько 80% відсотків каталонців, а за незалежність регіону виступають близько 50% жителів Каталонії. Однак число тих, хто згоден відокремлюватися від Іспанії за умови виходу з Євросоюзу, набагато менше.

Прихильники незалежності Каталонії посилаються на те, що ця автономна область має серйозні мовні та культурні відмінності від решти країни, а також більш сприятливе економічне становище в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram